Читај ми!

Просветари најављују нови штрајк за 2. октобар

Репрезентативни синдикати просвете одлучили су данас да ступе у једнодневни штрајк 2. октобра, за када су у подне најавили и протестни скуп испред Скупштине Србије и шетњу до Владе Србије.

Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије Независност и Синдикат радника у просвети Србије најавили су да 2. октобра у школама неће бити наставе, а у предшколским установама неће бити пријема деце.

Синдикати су затражили да се, у складу са договором са Владом Србије, предложене измене и допуне Кривичног законика нађу у јавној расправи и да буду усвојене у Скупштини Србије по хитном поступку.

Такође, траже да се почетна плата наставника, односно запосленог са седмим степеном стручне спреме, а у складу са потписаним Протоколом са Владом Србије, у јануару 2025. године изједначи са просечном зарадом у Србији (према последњем објављеном податку Републичког завода за статистику).

Повећање треба да буде у једнаком проценту за све запослене у просвети, нагласили су синдикати у заједничком саопштењу. Затражено је и да се до краја 2024. године, уз консултације са репрезентативним синдикатима, изврши измена Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама (у складу са потписаним Протоколом).

Такође, синдикати траже да се запосленима у образовању исплати "новогодишња награда" у складу са Посебним колективним уговором.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи