Читај ми!

Судске табле препуне обавештења, да ли због неплаћене прекршајне казне може да се оде у затвор

Иако се дешава да грађани некада све до окончања судског поступка и не знају да се он води, ретко неко због неплаћене прекршајне казне оде у затвор. Судске табле препуне су обавештења и за многа од њих људи на које се односе не знају. Да ли је електронска судска табла решење за неке неспоразуме?

Уобичајена слика у јавном превозу у Београду - грађани и контролори на истој станици улазе у возило. Путници куцају поруку на телефону како би платили карту. Међутим, из техничких разлога порука не може да се пошаље.

"Ја сам баш из тог разлога назвао централу комуналне (милиције), где ми се жена јавила, прочитао сам јој све, и рекла ми је немојте ништа да плаћате, нема никаквих проблема. То се дешава пре годину дана, а после годину дана из суда стижу истовремено две казне, једна решење да се нисмо ни одазвали позиву да платимо, то нисмо ни добили никада, а истог дана и решење за казну затвора", прича Дарко Манић.

За правнике једноставна ситуација. За грађане - не баш. Али, стручњаци саветују да се напише приговор. Комунална милиција издаје прекршајни налог путнику на лицу места. Са друге стране налога је обавештење о казни.

Рок за приговор осам дана

Ако особа сматра да није направила прекршај, има рок од осам дана да потпише налог и преда га суду. То важи и за све остале прекршаје.

"То је оно што наше странке стално истичу - нисам дао никакву изјаву, а већ сам добио решење којим ми се казна мења у казну затвора. Тада се води судски поступак и утврђује чињенице", каже председница Прекршајног суда Оливера Ристановић.

Према њеним речима, у односу на то које доказе можете да пружите, суд може и да вас ослободи казне. 

"Суд не доноси одлуку о затворској казни зато што хоће некога (да пошаље) у затвор, већ зато што је то једини судски механизам који може да се користи да се плате новчане казне које су одређене судском одлуком", објашњава адвокат Небојша Перовић.

Писмо на огласној табли суда  

Међутим, адвокати кажу да у пракси може да се деси да особа и не зна да је начинила неки прекршај јер јој налог никада није уручен. То може да се догоди ако не живите на адреси која је у личној карти.

Уколико поштар не може да вас нађе код куће и уручи вам судско решење или налог, писмо ће бити окачено на огласној табли у суду. Рок да преузмете је осам дана.

"Истеком тих осам дана, сматра се да вам је уредно уручено. Кад се уклони са огласне табле, суд ће сачекати да прође време за правни лек и може се десити да одлука којом сте осуђени постане правоснажна", истиче председница Прекршајног суда.

Проверите да ли се против вас води неки поступак

Ако вас поштар не нађе, оставиће обавештење, али у сандучету се често налазе и рекламни материјали, кажу у суду, па грађани не примете ништа друго и све заврши у смећу.

Прекршајни суд нема електронску огласну таблу, али надају се да ће је добити. Саветују да у Регистру неплаћених казни проверите да ли се против вас води неки поступак.

Судска пракса показала је да грађани углавном, пре или касније, сазнају за одређени прекршај, али ретко се дешава да неко оде у затвор.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи