Повереник: У хакерском нападу на ЕПС нису угрожени подаци грађана

Милан Мариновић, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, изјавио је да према подацима којима располаже, још увек нема информације да су угрожени подаци о личности грађана у хакерском нападу на Електропривреду Србије (ЕПС).

Милан Мариновић, уочи конференције поводом Дана заштите података о личности, рекао је да  ће ако добију информацију да су подаци о личности грађана због хакерског напада на ЕПС угрожени, реаговати  у складу са законом.

"Када смо од ЕПС-а обавештени да су претрпели хакерски напад и да је дошло до повреде података, у свом саопштењу су навели да нас обавештавају 'опреза ради' о том нападу јер не знају да ли су нападнути и угрожени подаци о личности", рекао је Мариновић, одговарајући на питање новинара.

"Надзор још траје"

Истакао је да су одмах покренули такозване  предистражне радње, те да су прикупили што су више могли података, као и да су након тога послали своја овлашћена лица да изврше инспекцијски надзор у ЕПС-у.

"Били су на лицу места чак у два наврата, међутим, надзор још увек траје, није окончан због тога што желимо да сачекамо крај подизања система, односно враћања сервера у функцију. То раде полако, проверавају шта је све нападнуто до сада", рекао је Мариновић. 

Истакао је да према подацима којима располажу, још увек немају информацију да су угрожени и подаци о личности грађана.

"Уколико будемо добили такву информацију или дошли до тог сазнања, реаговаћемо у складу са законом. По окончању инспекцијског надзора, о томе ћемо благовремено обавестити јавност", нагласио је Мариновић.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се