Насиље у школама системски проблем

Од почетка године у школама у Србији забележено 140 случајева насиља међу децом. Насиље има вишеструке корене и против њега је потребна систематска борба, рекао је министар просвете Жарко Обрадовић.

Министар просвете Жарко Обрадовић саопштио је да је ове године у школама у Србији забележено 140 случајева насиља међу децом.

Насиље има вишеструке корене и против њега је потребна систематска борба, изјавио је Обрадовић на конференцији за новинаре поводом нове кампање Министарства просвете "Зауставимо насиље заједно-насиље не престаје само".

"Желели бисмо да у програму "Школа без насиља", који траје пет година, учествује више од 12,5 одсто школа у Србији, али располажемо ограниченим средствима", рекао је Обрадовић.

Насиље се толерише у друштву, а присутно у медијима оно "преплављује децу. У тим околностима, тешко је борити се против њега", рекао је професор Филозофског факултета у Београду и аутор књиге "Насиље у школама" Драган Попадић.

Најозбиљнији програми борбе против насиља у школама у развијеним земљама су имали занемарљив ефекат, а у око 10 одсто школа је резултат био негативан, изјавио је Попадић.

Истраживач агенције "Стратеџик Маркетинг" Снежана Савић рекла је да је истраживање резултата програма "Школа без насиља" показало да је остварен делимичан успех у разредима основних школа, али да међу ученицима седмог и осмог разреда нема ефекта.

Родитељи и локалне заједнице су слабо укључени у програм, изјавила је Савић, уз податак да мали број наставника сматра да је насиље у школама интензиван проблем.

Директор УНИЦЕФ-а у Београду Јудите Рајхенберг рекла је да пажњу треба ставити на ставове наставника који мисле да ништа нема боље од казни и да је насиље нормалан део школског живота.

"Насиље није неопходан начин понашања. Нема ниједног изговора да окренемо главу у другом правцу када видимо да је једно дете насилно, а друго пати због насиља", изјавила је Јудите Рајхенберг.

Искорењивање насиља у школама, признају психолози, тврд је орах јер треба мењати и свест родитеља, целог окружења.

"Насиље непрестано улази у школу, преплављује и ђаке и школу преко насиља у медијима, преко њиховог толерисања у друштву, и тешко је борити се са њим док он стално улази кроз зидове", рекао је професор Драган Попадић, социјални психолог.

Пројекат "Школа без насиља" до сада се спроводио у 196 школа у Србији. Захваљујући кредиту Светске банке, надлежни најављују да се пројекат проширује и на друге школе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи