Преминула Херта Хас

Бивша супруга Јосипа Броза Тита, Херта Хас преминула 5. марта у Београду, у 96. години. Тита је упознала 1937. у Паризу и са њим била у вези до 1941. године.

Херта Хас, једна од животних сапутница доживотног председника Југославије Јосипа Броза Тита, преминула је у Београду у петак 5. марта у 96. години. По сопственој жељи, сахрањена је у кругу породице.

Херта Хас, рођена у Марибору 1914. године, радничком покрету приступила је као студент Економске високе школе у Загребу. Члан СКОЈ-а постала је 1934. године, а две године касније и Комунистичке партије Југославије.

Активно је радила у Женском покрету у Марибору и Омладинској секцији женског покрета у Загребу и била ангажована на слању добровољаца у Шпанију, током грађанског рата, и на другим задацима у ЦК КПЈ.

Јосипа Броза је упознала 1937. године у Паризу, који је био регрутни центар шпанских добровољаца. За време једног од Титових боравака у француској престоници, као курирка из Загреба је донела фалсификоване пасоше за шпанске борце.

Пар је, након повратка у Загреб, наставио заједнички живот. Веза је трајала до 1941. године и почетка Другог светског рата. Тито је у мају 1941.године у Београду упознао другу партијску курирку Даворјанку Пауновић Зденку.

Херта Хас је остала у Загребу и, неколико дана после Титовог одласка, родила је сина Мишу. Крајем 1943. године, отишла је у Словенију, где је остала до краја рата. Према доступним биографским подацима, Тита је видела још само једном, 1946. године у кабинету председника ФНРЈ.

Живела је у Београду и радила у Савезном извршном већу. Са другим мужем имала је две ћерке. Њен син Александар Мишо Броз је хрватски дипломата у Индонезији, а унука Саша Броз је позоришна редитељка.

Уз Херту Тито је имао још три жене - прву Пелагију Бјелоусову упознао је у Русији и с њом је имао сина Жарка, друга је била Херта Хас, трећа Даворјанка Пауновић, а последња Јованка Будисављевић која живи у Београду.

Број коментара 29

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи