Јапан улаже у српске општине

Амбасада Јапана у Београду потписала са представницима комуналних предузећа из Беле Паланке и Врњачке Бање уговоре о донацији 138.000 евра. Обезбеђене чистилице, контејнери, контејнери за рециклажу и камиони за сабијање смећа.

Да би се унапредило очување животне средине у Србији амбасада Јапана у Београду донирала је 138.000 евра за општине Бела Паланка и Врњачка Бања. Уговор о донацији потписали су представницима комуналних предузећа из тих градова и представнивима јапанске амбасаде.

Отправник послова Амбасаде Јапана Терухико Шинада рекао је да је за ЈКП "Комнис" из Беле Паланке обезбеђена опрема у виду чистилице, 100 контејнера и 30 специјалних контејнера за рециклажу, вредности 69.200 евра.

За Врњачку Бању обезбеђен је камион за сабијање смећа, вредности 68.800 евра.

Јапан подржава акцију Владе Србије "Очистимо Србију", рекао је Шинада и најавио да ће влада његове земље ове године са Србијом почети техничку сарадњу на пројекту смањења емисија штетних гасова.

Шинада је подсетио да је до сада Јапан донирао 200 милиона евра економске помоћи Србији.

Министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић, који је присуствовао церемонији потписивања уговора, захвалио се Јапану на овој бесповратној помоћи општинама у Србији.

"У протеклих 10 година, Јапан је донирао 200 милиона евра, у свом маниру, тихо и скромно", нагласио је Дулић.

Дулић је позвао и друге општине у Србији да пронађу донаторе, који ће пронаћи свој интерес у одлагању смећа, јер "смеће није ђубре, већ ресурс".

Министар је рекао да се током акције "Очистимо Србију" дошло до податка да половина Србије нема организовано одношење комуналног отпада.

Према његовим речима, на седници Владе у четвртак требало би да буде усвијена Стратегија управљања комуналним отпадом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи