Преглед штампе (09. 03. 2010.)

Новости: Нови Устав за две године?, Политика: „Јат” лети у стечај, Блиц: Пилула за дан после хормонска бомба, Press: Убио супругу, па себе!, пише дневна штампа

Нови Устав за две године?

Државни врх полако припрема терен за промену Устава, чије би "редизајнирање" требало да буде завршено до уласка Србије у Европску унију.

Фокус ће бити на дефинисању децентрализације земље, а читав процес одвијаће се под будним оком председника Србије Бориса Тадића. Он је најавио да ће и сам формирати комисију за измене Устава у циљу регионализације, која, како је поручио, "неће бити спроведена у циљу разградње земље, већ њеног јачања и обезбеђивања бољег живота грађана". За шефа те комисије, како сазнајемо, "виђен" је бивши председник Уставног суда Слободан Вучетић.

Регионализација, међутим, неће бити једина "новина" у највишем правном акту. Како тврде саговорници "Новости", измене Устава би могле да обухвате још четири области: бланко оставке, правосудни систем, однос домаћег и европског законодавства и нове дефиниције заштите људских слобода и права.

- Ни покрајина ни будући региони не смеју имати ништа од атрибута државности. Тежиште њихових надлежности треба да буде на економији, инфраструктури, социјалној политици и култури - каже нам Слободан Вучетић, који није желео да коментарише да ли ће предводити комисију коју најављује Тадић, јер још није добио званичну понуду.

Вучетић сматра да би уставним реформама требало ојачати и статус парламента, односно посланика, који би морали бити власници мандата. По њему, "спорна" одредба у Уставу је и то што тужиоце за реизбор предлаже Влада, на шта је примедбу имала и Венецијанска комисија, па би и то требало променити.

Бланко оставке требало би да оду у политичку прошлост и по мишљењу Бојана Костреша, члана скупштинског Одбора за уставна питања.

- То није услов за улазак у ЕУ, али бланко оставке не постоје у већини европских земаља. У овом тренутку не постоји политички консензус о овом питању, али верујем да ће временом и странке које се томе противе, као СПС, "еволуирати" - каже Костреш за "Новости".

По Кострешу, не треба журити, треба отворити јавну дебату, а погодан моменат биће референдум о уласку у ЕУ, на ком би се грађани у исто време изјашњавали и о Уставу.

Вучетић процењује да ће бити потребно најмање две године да се дође до текста реформисаног Устава, који би у Скупштини морао да буде потврђен двотрећинском већином.

„Јат" лети у стечај

едини путник у бизнис класи послужен је само - обичном водом. А кад се због тога није наљутио, љубазна стјуардеса понудила му је ланч пакет намењен посади. На питање путника шта се служи у економској класи, стјуардеса је извадила запакован колач на чијој фолији је писало „мафин са чоколадом", а преко је био прелепљен печатиран папир на коме је писало „мафин са јабуком".

Вода је постала једино „послужење" у авионима „Јата", а однедавно за четири тоалета, боинг 737 „задужује се" са две ролне тоалет папира. Пре неки дан путници у Скопљу одбили су да их „Јат" превезе до Београда јер је температура у кабини била у минусу. Доказ да „Јат" напуштају путници јесте и податак да је АТР за Љубљану једног дана прошле недеље имао само - седам путника.

Да би се пажња јавности одвукла од тражења одговорности за оволике губитке смишљена је прича о наводној заинтересованости двојице бивших власника компаније „Марбо" да купе „Јат", сматрају стручњаци који веома добро познају прилике у цивилном ваздухопловству. Јер, кад год „Јат" стигне на „дневни ред" јавног пропитивања због лошег пословања, из те компаније медијима се пласира „поуздана" информација о наводно сигурној продаји „Јата". Једном је купац „Ер Берлин" други пут „Туркиш ерлајнс", трећи је грчка инвестициона „Марфин група", а онда су се „појавили" бивши власници произвођача чипса Андреј Јовановић и Бојан Миловановић.

Овог пута, чини се, неки од поверилаца (који су - да парадокс буде већи - такође јавна предузећа) изгубили су стрпљење у страху да би „Јат" могао да их повуче у пословну провалију.

Авиони „Јата" и даље ће бити квалитетно и благовремено прихватани и отпремани са београдског аеродрома, изјавили су за „Политику" у овој аеродромској компанији. Ова одлука нарочито је важна јер показује добру вољу аеродрома да настави „гледање кроз прсте" „Јату". Јер, отказивање уговора о аеродромским таксама само је једна од три ставке у односима националног авио-превозника и Аеродрома „Никола Тесла".

Према информацијама које има „Политика", остале две таксе (лендинг - такса слетање и хендлинг - такса за услуге опслуживања авиона на писти) „Јат" уопште не плаћа и тај „луксуз" му допушта држава.

Пилула за дан после хормонска бомба

Пилуле за дан после, које се узимају најкасније 72 сата од незаштићеног сексуалног односа како би се спречила нежељена трудноћа, нису уопште безазлене, нити се смеју често користити, упозоравају гинеколози. Штавише, реч је о хормонским бомбама које и те како могу да поремете здравље жене. Пречесто коришћење ове таблете може да изазове чак и неплодност.

Примамљиви огласи и релативно ниска цена довели су до широке употребе и до тога да се младе девојке лако одлучују да ту пилулу купе. Лекари наглашавају да пилула не сме да се користи често, највише два пута годишње, и да жена пре употребе треба да се консултује са гинекологом. По завршетку наредне менструације, и ако циклус изостане, требало би обавезно отићи на преглед.

Као могући нежељени ефекти ове пилуле могу да се јаве мучнина, главобоља, промена расположења, па и повраћање. Умерена употреба до два пута годишње не утиче на плодност жене и не доводи до стерилитета. За чешће коришћење пилула за дан после, гинеколози кажу да може да изазове и ове проблеме.

Гинеколози објашњавају да што се пре узме ова таблета, најбоље у року од 24 сата од незаштићеног односа, то је већа вероватноћа да ће овај вид ургентне контрацепције бити ефикасан. Успешност ових таблета је око 75 одсто, што значи да сваку четврту жену ипак неће спасити нежељене трудноће.

Др Ана Митровић, гинеколог из ГАК „Народни фронт" каже да и ова пилула има своје место и да је боље узети је једном или два пута у животу, него да дође до нежељене трудноће и абортуса.

- Када је реч о овим лековима, истина је на средини. Неће уништити хормоне жене, али нису ни безазлене. Ово је дозвољена контрацептивна метода у целом свету и није неуобичајено користити је. Наравно, треба имати меру и не треба је рекламирати као нешто потпуно безопасно. Жене треба да знају да их ове пилуле не штите и приликом првог следећег незаштићеног односа - каже др Митровић за „Блиц".

Убио супругу, па себе!

Сузан Ивановић (40) из Паљана код Ћуприје убио је из пиштоља супругу Мају (36), а потом извршио самоубиство. Сузан је пуцао у Мају, а онда је мобилним телефоном звао брата и рекао му да је управо усмртио своју жену и да ће се убити! Породична трагедија догодила се највероватније због финансијских проблема, јер су Ивановићи били презадужени.

Полицијска патрола пронашла је јуче ујутру тела супружника у „рено лагуни", јагодинских регистрација, који је био паркиран на путу за село Добричево у близини Ћуприје.

- Мушкарац је био на месту возача, а жена на месту сувозача. Обоје су имали по једну прострелну рану нанету ватреним оружјем. Иза сувозачевог седишта пронађен је пиштољ марке „магнум 357", који је највероватније био у власништву Сузана Ивановића - каже за Пресс извор близак истрази.

Брачни пар Ивановић живео је у породичној кући у селу Паљане у близини Ћуприје. Сузанов теча Станојло Петровић каже да Сузан и Маја нису имали проблема у браку.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи