Радници "Копаоника" примили плате

После две године, радници предузећа "Копаоник" из Куршумлије добили су плате. Држава ће до јесени у фабрику уложити 8 милиона евра, када би требало да проради и погон лесонита и да се упосли 450 радника, рекао министар Млађан Динкић.

Радници дрвног комбината "Копаоник" из Куршумлије, после две године, примили су плате. Уз 120 радника који су у фебруару враћени на посао, зараду је примило и 300 радника који још нису радно ангажовани.

Потпредседник Владе Млађан Динкић изјавио је у Куршумлији да ће у комбинату "Копаоник" до јесени бити уложено осам милиона евра у основна средства.

"Данас су радници први пут добили плате након више од 20 месеци и сада практично живе од свог рада. Већ до краја марта овом предузећу ће бити одобрен и први кредит од стране Фонда за развој по управо усвојеном програму Владе Србије за оживљавање производње и запошљавање људи у девастираним подручјима Србије, рекао је Динкић након обиласка погона у ШИК "Копаоник".

Прошлог месеца, захваљујући иницијативи Министарства економије, покренута је производња у погонима паркетаре, масива и у пилани са постојећом опремом у сарадњи са компанијом "Симпо" и уз финансијску помоћ Владе Србије.

Производња је, са постојећом опремом, покренута у пилани и погону лесонита и захваљујући томе запослено је око 300 радника тог предузећа.

Министар економије је рекао да Куршумлија спада у једну од 40 општина у Србији чији је ниво развијености око 50 одсто републичког просека.

Драган Томић, председник УО "Симпа" похвалио је спремност Владе и Министарства да подрже развој неразвијених.

Министарство економије издвојило је око 100 милиона евра за подстицање равномерног регионалног развоја кроз оживљавање производње и запошљавање у најсиромашнијим општинама у Србији, а услов за одобравање кредита посредством Фонда за развој биће тржишна оправданост инвестиције.

Бањски туризам шанса за развој 

Динкић је приликом посете Куршумлији истакао да је и бањски туризам велика шанса за развој овог дела Србије, што потврђују примери Пролом и Луковске бање које имају велики потенцијал.

"Међутим Куршумлијска бања већ 15 година уопште не ради и ми ћемо упутити јавни позив заинтересованим инвеститорима који желе да заједно са државом покрену ову бању, најавио је Динкић и објаснио да би тај модел подразумевао отпис дугова, држава би остала партнер у новоформираном предузећу, док би инвеститор имао задатак да обнови хотеле и смештајне капацитете.

Он је додао да треба направити договор и са фондовима за пензијско и здравствено осигурање и синдикатима који би користили услуге бање.

"Имајући у виду да нам је за следећу годину у плану почетак изградње ауто-пута од Ниша до Прокупља и да је 'Ђавоља варош' велика туристичка атракција, не само за домаће посетиоце, већ и за читаву Европу, мислим да на средњи рок морамо да оживимо бање и дамо им одговарајући садржај, истакао је изјавио је Динкић.

Министар економије је најаво да ће држава радити на подизању инфраструктуре и да ће ангажовати способан кадар који зна да управља бањама.

Динкић је, обилазећи погоне пилане, лесонита, паркетарнице и масива у ШИК "Копаоник" искористио прилику да честита дамама Дан жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи