Међународни дан жена

Положај жена у Србији бољи него раније, ипак, 8. март је добра прилика да се присетимо шта значи равноправност полова, каже директорка Управе за родну равноправност.

Међународни дан жена, 8. март, обележава се широм света. Припаднице лепшег пола у Србији ове године ће прославити "равноправније заступљене у друштву, али је неопходно учинити још веће помаке", оцењују стручњаци.

Директорка Управе за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике Наталија Мићуновић рекла је поводом обележавања Дана жена да је друштво у Србији протеклих година, због политичких и ратних турбуленција, назадовало, а да су се промене посебно лоше одразиле на родну равноправност.

Мићуновићева је рекла да је 8. март прилика да се присетимо правог значења равноправности полова у друштву.

Директорка Управе је подсетила да данас припаднице "лепшег пола" својим присуством и радом у важним секторима дају узоре новим генерацијама, иако је раније друштво, па и односи међу људима, као и члановима породице било патријархално.

Веома важним је Мићуновићева оценила усвајање Закона о равноправности полова и доношење Националне стратегије за побољшање положаја жена.

Стратегијом је, према њеним речима, предвиђена равноправна политичка партиципација, економска и образовна равноправност, заштита здравља, заштита од насиља, као и заступљеност жена у медијима, који, како је навела, значајно учествују у креирању јавне свести.

Када је реч о заступљености жена у државним институцијама и органима одлучивања, Мићуновићева је оценила да учешће припадница "лепшег пола није лошије у поређењу са другим европским државама", на шта указује податак да је, на пример, у парламенту заступљено 22 одсто жена, док је код Француза 16, а код Словенаца 13 одсто жена у скупштинским клупама.

"Имамо пет министарки, од којих су две на челу веома важних ресора па се може рећи да у државној управи имамо огромну већину жена", рекла је Мићуновићева и додала да када је реч о приватном сектору или парламентарним странкама, на њиховом челу су и даље мушкарци.

"Стање у друштву се помера на боље и сада је заиста непристојно бити сексиста, мислити да су жене инфериорне и то јавно приказивати", нагласила је Мићуновићева.

Према речима директорке, уобичајено је да се за 8. март припремају поклони, али је важно и то што се на различитим трибинама говори о историјској димензији тог датума како би се подсетило на оно што тај датум заиста представља.

Историја Дана жена

Дан жена је установљен на Другој међународној конференција жена социјалиста 8. марта 1910. у Копенхагену, на иницијативу Немице Кларе Цеткин, тадашње лидерке женског радничког покрета.

Дан жена се обележава у знак сећања на демонстрације америчких радница у Чикагу 1909. године и њујоршки марш више од 15.000 жена годину дана раније, које су тражиле краће радно време, боље плате и право гласа.

Дан жена први пут је обележен 1911. године у Аустрији, Немачкој, Шварцарској и Данској, а тог дана је у тим земљама више од милион жена и мушкараца присуствовало скуповима на којима је захтевано да жене гласају на изборима, да им се омогући да заузимају јавне положаје, да имају право на рад и стручно образовање.

У Србији је почео да се обележава 1914. године, а данас ће, као што је то био случај и протеклих година, бити обележен низом манифестација у земљи.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи