Преминуо академик Михајло Михајлов

Професор руске књижевности и један од најпознатијих југословенских дисидената и интелектуалаца Михајло Михајлов преминуо је у Београду. Време и место сахране биће накнадно саопштени.

У Београду је преминуо професор руске књижевности Михајло Михајлов, један од најпознатијих југословенских дисидената и интелектуалаца.

Михајлов је рођен је у Панчеву 1934. године у породици руских емиграната. Ухапшен је у Задру 1965. године због есеја "Лето московско" чији је први део објављен у београдском часопису Дело.

У Задру је Михајлов 1966. године осуђен на три и по године затвора и забрањено му је јавно иступање у трајању од четири године.

Неколико година после издржане казне поново је у Новом Саду осуђен на седам година затвора због "непријатељске пропаганде".

Ослобођен је 1977. године, а наредне године је отишао прво у Европу, па у Америку, где је предавао руску књижевност на више универзитета.

Михајлов се вратио у Београд 2001. године.

После укидања члана 133 Кривичног закона о тзв. вербалном деликту 1990. године повремено је долазио у земљу.

Објавио је више књига, међу којима су "Руске теме" (1966), "Планетарна свест" (1967) и "Ненаучне мисли" (1979). "Лето московско", које је у целини на српском језику објављено 1990. године преведено је на десетак језика.

Познате су његове капиталне студије "Повратак инквизитора" и "Ниче и руски неоидеализам", које су преведене на велики број језика. Објављен је и избор "Домовина је слобода".

Време и место сахране Михајла Михајлов биће накнадно саопштени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи