Живот у камену

У Грабовници, селу код Куршумлије, живи шесточлана породица Милосављевић. У недостатку другог посла, одлучили су да на свом поседу отворе каменолом.

Неки на свом имању жању и камен. У Грабовници, селу шест километара удаљеном од Куршумлије, живи шесточлана породица Милосављевић. У недостатку другог посла, одлучили су да на свом поседу отворе каменолом.

Иако планинска Грабовница има неколико махала, Весну и Миладина Милосављевића није било тешко наћи. Одзвањање њихових чекића и крампова испод кршевите Соколовице далеко се чуло.

Иако су близу педесете посао у куршумлијском дрвеном комбинату заменили су много тежим радом у мајдану кога су сасвим случајно пронашли на имању.

Миладин Милосављевић каже да ће камена имати док су живи и радиће док буду могли. Весни посао није тежак, иако, како каже, нема ни 50 килограма.

Према њеним речима, од посла не може много да се заради, али од тога може да се живи. 

Од грабовничког пешчара, који Милосављевићи ручно извлаче са дубине од два метра, саграђени су многи проавославни храмови у Србији и на Хиландару, поплочени су и Ђавоља варош, Гуча, Суботица и направљене куће у Швердској и Данској.

"Кад је човек здрав, може и камен да преврће", каже Весна.

Наиђе овуда и купац камена за оштрење коса, израду тоцила и точкова за млинове. Камене плоче које су до сада пронашли на 40 ари њиве, помогле су им да ишколују троје деце, направе кућу и окућницу.

Без обзира на временске услове посла у мајдану има свих 365 дана у години. За Милосављевиће радни дан почиње у пет сати ујутру и завршава се са првим вечерњим сатима.

И тако пуних десет година. Колико је одавде пут света отишло камена нико не зна.

У шали, ови људи пуни оптимизма рекоше можда довољно да се поплоча једна трака аутопута од Ниша до Београда.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи