Повећана потрошња лекова

У 2009. издато чак пет милиона лекова више него у претходној години. У просеку, сваки здравствени осигураник подигао 20 кутија лекова. Стручњаци тврде да је то последица старења наше нације.

Сваки од 4,3 милиона осигураника у Србији, који су прошле године користили лекове о трошку здравственог осигурања, у просеку је подигао по 20 кутија лекова.

У 2009. издато је чак пет милиона лекова више него у претходној години. На првом месту су лекови за болести срца, а на другом они за психичке и неуролошке болести.

Стручњаци кажу да наша нација стари, па се зато и повећава број хроничних болесника. Само за срчане болеснике прошле године исписано је чак 36 милиона рецепата.

"Узимам еналаприл и то ми је лек за притисак пошто сам имала цео живот низак, сад ми је кренуо да осцилира", каже једна од анкетираних суграђанки.

Осим оних за кардиоваскуларне болести, троше се и и они, народски речено, за живце.

Подаци Републичког завода за здравствено осигурање показују да је у просеку један осигураник током прошле године попио два паковања седатива. Сви заједно 800.000 кутија више него у 2008. години. Опасно је то што пацијенти све чешће узимају лекове на своју руку.

"Често чујем мом пријатељу, мом комшији је помогао овај лек, а не овај који сте ми ви дали, њему је баш добро, ја сам тај лек пробао", каже доктортка Весна Перић, специјалиста опште медицине.

Због лошег начина живота, повећава се и ризик од нових обољења. Стога је веома битна превенција. Изгледа да наши грађани о томе воде рачуна.

"Оно што људи најчешће купују, то су свакако витамини, минерали, нешто што је потребно организму као свакодневна допуна исхрани, и наравно препарате за јачање имунитета" каже Ана Јевтић, фармацеут.

Ако је за утеху, и поред повећане потрошње лекова, већина грађана, још је далеко од прошлогодишњег рекорда једног пацијента, који је од лекара добио 229 рецепата и подигао лекове вредне 900.000 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи