Виртуелне замке за усамљене људе

У потрази за "сродном душом" неопходан опрез, упозоравају стручњаци, саветујући опрез при склапању познанстава "на слепо". Различите друштвене мреже, али и агенције, могу бити параван за трговину људима, проституцију или педофилију.

Усамљеним људима, који све чешће "сродну душу" траже на Интернету, или путем агенција за брачно посредовање, стручњаци саветују опрез при склапању познанстава, јер различите друштвене мреже, али и агенције, могу бити параван за трговину људима, проституцију или педофилију.

Када се на Инернет претраживачу "Гугл" укуцају кључне речи - сајтови за упознавање или дружење, као резултат се добија више стотина различитих друштвених мрежа, форума и причаоница, а у организацији посвећеној борби против трговине људима "Астра", препоручују да се у "виртуелном свету" не користе лични подаци и не остављају бројеви телефона.

Координатор "Астре" Ивана Радовић рекла је да сајтови за упознавање партнера, различити форуми, инернет мреже и "чет румови" нису безбедни и да их је превише да би се сви проверили и направио списак ризичних.

"На Интернету и није толико битно који је сајт, већ са ким се дописујете, размењујете фотографије и ко је особа са којом сте договорили сусрет, а то је немогуће проверити", нагласила је Радовићева.

Опасност "са друге стране монитора"

Ипак, они који се одлуче да упознају особу "са друге стране монитора", требало би о томе да обавесте пријатеље и да за сусрет одаберу познато, прометно место, а састанак закажу у току дана.

У потрази за партнером на Интернету "опасност вреба са свих страна", а потпуну сигурност при упознавању праве особе не могу да пруже ни агенције за брачно посредовање.

"Управо су на тај начин многе жене, већином из источне Европе, постале жртве трговине људима", истакла је.

Састанак са будућим брачним партнером, ако је реч о врбовању за трговину људима, рекла је Радовић, не почиње лоше, јер такве особе настоје да задобију поверење друге стране, а проблеми почињу касније - након ступања у брак, пресељења, одласком на медени месец...

"Дешава се не само да жене заврше у ланцу трговине људима, већ да, без свог знања, буду продате и да брачног партнера не могу да напусте јер их је купио од агенције", истакла је Радовићева.

Радовићева је, међутим, рекла да се "Астри" ретко јављају особе, које желе да провере агенцију за брачно посредовање.

Агенције спајају "сродне душе"

Једна од агенција за посредовање у проналажењу брачних партнера, "Фортуна" има тродеценијско искуство у повезивању будућих животних сапутника.

"Подједнако нам се јављају и мушкарци и даме, са захтевом да упознају одговарајућег партнера, а највише заинтересованих за ту услугу су радно способни и имају између 40 и 60 година", рекла је Танјугу психолог у "Фортуни" Нада Јовичић.

Да би дошли до кандидата за брачног партнера, заинтересовани треба да попуне упитник и доставе га агенцији уз фотографију, а касније се, према интересовањима уговарају познанства.

Јовичићева је навела да они који желе да пронађу партнера, са којим ће стати на "луди камен", прво у агенцији разговарају са социолозима и психолозима.

"Заинтересовани од агенције најчешће траже одговор да ли је препоручена особа психички стабилна, што проверавамо кроз разговоре, али, ипак, не можемо да пружимо никакву гаранцију", рекла.

Јовичићева је казала да је кроз Агенцију до сада "прошло" више од 70.000 људи, око 6.000 њих се спријатељило, али да немају тачну евиденцију колико је парова, уз њихово посредовање, склопило брак.

Агенцијама за брачно посредовање углавном се, у жељи да пронађу праву особу, обраћају недруштвене, усамљене особе, које дуго живе саме, сматра брачни психотерапеут Вера Деспотовић-Станаревић из Београдског саветовалишта за брак и породицу.

Према њеним речима, многи су до сада са посредовањем агенција имали лоша искуства, јер се оне "постављају комерцијално, па се клијенти често осећају искоришћено".

Деспотовић-Станаревић је рекла да би агенције за брачно посредовање могле да буду и креативније и да омогуће пријатну атмосферу за упознавање, како би се људи "пронашли" кроз спонтану комуникацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи