Читај ми!

Шта све може српски специјалац - какву обуку пролазе кандидати за елитне војне јединице

Остало је још мање од месец дана, за све оне који би могли да се пријаве на конкурс за пријем нових припадника у одред Војне полиције специјалне намене "Кобре" и 72. бригаду за специјалне операције. Старосна граница је 30. година - без обзира на пол. Сви који испуне прописане услове, прво пролазе медицинска тестирања, психолошке процене, а затим проверу физичких способности и селективну обуку.

Акцијама које демонстрирају специјалци, претходи селективна обука из више елиминационих фаза. Првих десет недеља чека их тактичка, ватрена и физичка обука, маршеви и велики број гађања.

Избор за тимове специјалних јединица строжи је него за друге видове Војске Србије. Зато после селективне обуке следи још шест месеци додатног усавршавања, после чега могу да постану пуноправни припадници 72. бригаде. Борба за улазак у једну од најелитнијх јединица, логично, једна је од најтежих.

"Одлучио сам се за 72. јер она спада у сам врх, изазови које она носи, обука, наоружање све је то изазов за неког ко долази из спорта, за неког ко је жељан напредовања, селективна обука је изазов за сваког човека, за оног ко је здрав. Поред многих изазова селективне обуке најтежи су били маршеви, повећавали су се из недељу у недељу, са завршним који је трајао два дана", описује своје искуство један специјалац.

Почетна плата 220.000 динара

На конкурс могу да се јаве и они који нису прошли војну обуку. Све који буду примљени у бригаду чека и почетна плата од 220.000 динара. Уз то иде и свакодневна обука, најсавременија опрема и наоружање, али и ризик војног позива, како би на тај начин могли да савладају оне који представљају опасност.

"Проценат који заврши обуку је између 25 и 30 одсто. Због изузетно затхевне обуке то је процанат који и ми очекујемо. Ове сегметне које сте снимали, то су реализовали војници који су прошле године завршили обуку. Имали сте прилику да видите тактику коју они реализују, борбу у урбаној средини и обуку у верању", каже потпуковник Бојан Ковачевић из 72. бригаде за специјалне операције.

Радно место за будуће припаднике 72. бригаде за специјалне операције је у гарнизону Панчево, где је екипа РТС-а присуствовала и приказу диверзантског напада на терористичку групу у сеоској средини.

Осим тога, бригада је обучена између осталог и за решавање талачких ситуација, гушење оружане побуне, извиђање и прикупљање обавештајних података на непријатељској територији – у свим метеоролошким и борбеним условима.

Након селективне обуке чекају их ронилачка, али и алпинистичка обука, с обзиром на то да неретко припадници ове бригаде обављају задатке и на висини.

среда, 03. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару