Ко може у "Кобре" и специјалце и какви их изазови очекују

Конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије – 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене "Кобре" отворен је до 31. јула. Потпуковник Бојан Ковачевић објаснио је за РТС који су услови које кандидати морају да испуне и какви из задаци очекују.

Министарство одбране и Војска Србије расписали су конкурс за пријем кандидата из грађанства у специјалне јединице Војске Србије – 72. бригаду за специјалне операције и Одред војне полиције специјалне намене "Кобре". Конкурс је отворен данас и трајаће до 31. јула.

Потпуковник Бојан Ковачевић из 72. бригаде за специјалне операције рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-ада је јавни конкурс објављен на сајту Министарства одбране Србије и на сајту Војске Србије, тако да се сви заинтересовани кандидати могу подробно и детаљно упознати са условима конкурса.

Које услове кандидати морају да испуне

Додаје да се на конкурс могу пријавити сви кандидати из грађанства који испуњавају опште и посебне услове.

"Општи услови су да су држављани Републике Србије, да су пунолетни, да нису старији од 30 година, да имају најмање средњу стручну спрему, да су психофизички и здравствено способни, да нису кривично осуђивани и кажњавани, да у току није неки кривични поступак против њих, да су безбедоносно проверени и да су служили војни рок, односно прошли обуку са оружјем. На овај конкурс могу да се пријаве сви кандидати који су служили војни рок, односно прошли обуку са наоружањем и кандидати који нису служили војни рок – нису прошли обуку са оружјем“, навео је Ковачевић.

Према његовим речима, сви кандидати који желе да конкуришу могу да поднесу лично документацију на адресу Јабучки пут бб, 26000 Панчево или на наведену адресу путем поште.

Такође, на сајту Министарства одбране и Војске Србије могу да се упознају са још подробнијим детаљним информацијама позивајући на бројеве који су наведени у конкурсу.

Шта чека кандидате

Наглашава да се процес селекције врши у складу са одлуком о каријерном вођењу Министарства одбране и Војске Србије.

"Сви кандидати који у конкурсном року, значи до 31. јула доставе потребну, исправну, комплетну и уредну документацију узимају се у разматрање. Прво што следи је њихово позивање на реализацију здравствених прегледа и психолошких процена, процена психолошких капацитета“, напомиње Ковачевић.

Кандидати који успешно прођу здравствене прегледе и психолошке процене позивају се на проверу физичких способности.

"Кандидати који прођу проверу физичких способности, а претходно су прошли лекарске, здравствене и психолошке прегледе, биће подврнути безбедоносној провери, али претходно ће да потпишу писмену сагласност да се над њима изврши безбедоносна провера коју спроводи надлежни орган ВБА", додаје.

То је, како каже, први део селекције.

Селективна обука 

Потпуковник Ковачевић истиче да када дођу сви ти резултати, позивају се кандидати на селективну обуку.

андидати који су служили војни рок и прошли обуку са наоружањем, позивају се на селективну обуку, а кандидати који нису прошли обуку са наоружањем, биће позивани на основну обуку. У пракси, прво позивамо кандидате који нису служили војни рок, са њима реализујемо основну обуку, и онда се прикључују кандидати који су прошли ту војну обуку. Њима де факто од тог тренутка почиње селективна обука. Селективна обука и сам процес тог обучавања ће да се изводити на више локација и реона у Србији, значи војним комплексима и касарнама којима располаже Република Србије, односно Војска Србије“, каже Ковачевић.

У шта се упуштају

Кандидати, поручује, пролазе разне врсте обука – између осталих роњење и алпинизам.

"Сви ти кандидати који успешно прођу у процес селекције, постану припадници 72. бригаде за специјалне операције или одреда Војне полиције специјалне намене 'Кобре'. Они прво почињу са интензивном и индивидуалном обуком која траје шест месеци", каже Ковачевић.

И у току тих шест месеци они ће достићи практична и теоријска знања и вештине из тактике наоружања, војне обуке, ватрене обуке, физичке обуке и других садржаја обучавања који су потребни да би могли да успешно обављају почетне дужности у једној од ове две јединице. А даље процес њиховог усавршавања ићи ће у наредним циклусима две до три године, додаје потпуковник Ковачевић.

Комплексни задаци  

Поручује да је пракси тешко бити припадник специјалних јединица.

"Што се тиче 72. бригаде за специјалне операције, то је бригада тактичког нивоа намењена за извођење специјалних операција, диверзантских и противдиверзантских дејстава, протитерористичких извиђања, прикупљање обавештајних података", истиче Ковачевић.

"Значи, најкомплексније и најактивније задатке у борбеним дејствима, то јест у рату", наводи потпуковник.

Према његовим речима, кандидатима који успешно заврше селекцију ће бити омогућено да заврше разне курсеве и обуке – тактичка употреба наоружања, обука о брзом и прецизном гађању, употреба хладног оружја, обука о рушењу елемената и материјала, обука о верању лети и зими, основна и виша падобранска обука, обука за речне диверзанте и низ других садржаја обучавања који су потребни да бисте имали једног обученог специјалца.

"Лепо је и часно бити припадник специјалних јединица, у одређеним тренутцима и тешко и захтевно, пуно је одрицања, али пуно сатисфакције која се пружа једном младом човеку", закључио је потпуковник Ковачевић.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару