Азилантски јуриш на Брисел

Повећан број грађана који траже азил у Белгији, а пореклом су из јужне Србије. Само у фебруару поднето је више захтева него целе прошле године. Белгијска Федерална канцеларија за странце наводи да су захтеви углавном личне и породичне природе, па су неадекватни за овај вид заштите.

Драстично је повећан број грађана са југа Србије који траже азил у Белгији. У је фебруару поднето 360 захтева, што је више него целе прошле године.

Директор Федералне канцеларије за странце Фреди Розмонт каже да се на ове подносиоце захтева за азил не може применити процедура азила, јер захтеви због којих они траже азил нису адекватни за ту врсту заштите.

"У разговорима, они кажу да долазе због бољег живота, тешке економске ситуације код куће, помињу и проблеме у породици, што нема никакве везе са Женевском конвенцијом", рекао је Розмонт.

"Право на азил имају они грађани које прогони држава због политичке, верске или расне припадности, што овде није случај", наглашава Розмонт.

Иако белгијске власти кажу да број захтева за азил опада, само у прва три дана марта поднето је око 40 захтева за азил грађана са југа Србије. Многи од њих разочарани су пријемом у Белгији, јер су очекивали више.

Белгија има више азиланата него што може да их смести, тако да из Канцеларије за странце најављују да ће максимално убрзати обраду захтева.

"Белгијске власти ће овом послу дати приоритет па ће одлуку, за коју верујем да ће бити негативна, подносиоци добити веома брзо", рекао је Розмонт.

Процедура може да траје до маја када ће подносиоци, у случају одбијања, добити налог да напусте земљу.

"Ако то не ураде, белгијске власти ће организовати њихово депортовање у сарадњи са српском владом", рекао је Розмонт.

Очекује се да ће премијер Мирко Цветковић о овом проблему разговарати са белгијским премијером Ив Летермом у петак, када је планирана посета Бриселу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи