Процесуирати кривце за Штрпце и Сјеверин

Представници Удружења породица жртава злочина у Сјеверину и Штрпцима кажу да држава није довољно учинила да кривци буду приведени правди и да казне буду адекватне. Тужилаштво чека правоснажну пресуду Хага у предмету Милан Лукић, како би затражило да за злочин у Штрпцима Лукић буде процесуиран и у Србији.

Држава није учинила довољно за чланове породица жртава у Сјеверину и Штрпцима, сматрају представници Удружења породица жртава. Починиоци нису приведени правди, а казне на које су неки од њих осуђени, непримерено  су мале, сматрају у том удружењу.

Учесници дебате "Ратни злочини у Србији, случај Санџак", истичу да би требало да се покрене питање одговорности тадашњег војног и државног врха и истичу да и даље не знају где су тела њихових најближих.

У Тужилаштву за ратне злочине кажу да су у сарадњи са МУП-ом Србије и полицијом БиХ, предузете мере како би се открила места на којима су тела жртава злочина у Штрпцима и Сјеверину.

Тужилаштво за ратне злочине Србије најавило је да ће покушати да Милана Лукића, процесуира у Србији, пошто се против њега правоснажно оконча поступак у Хашком трибуналу.

Милан Лукић осумњичен је за ратне злочине у Штрпцима 1993. године, када је из воза отето и убијено 19 грађана СРЈ.

Саветница за односе са јавношћу Тужилаштва Јасна Шарчевић Јанковић изјавила је да ће то бити затражено од Хашког трибунала без обзира на дужину казне на коју ће Лукић бити правоснажно осуђен.

Подсетила је да је истрага против њег обустављена када је лоциран и ухапшен у Аргентини, а потом пребачен у Хашки трибунал, где је првостепеном пресудом осуђен на доживотну затворску казну.

"Порука из Тужилаштва је да предмет Лукић није завршен без обзира на исход процеса у Хагу и да ће се рад на њему наставити како у сарадњи са Хашким трибуналом, МУП-ом Србије и БиХ, али и са породицама жртава", истакла је Шарчевић Јанковић.

Навела је да су предузете опсежне радње ради откривања места на којима су покопана тела отетих и убијених у Штрпцима и Сјеверину.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи