Читај ми!

Вулетић: Нуклеарни акцидент у Румунији без последица, редовно меримо ниво радијације

Детаљнијих информација о цурењу нуклеарног материјала код Темишвара нема и то је знак да нема опасности по становништво, каже Ведрана Вулетић, шефица Одсека за мониторинг, контролу и ванредне ситуације Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије. Вулетић је у Јутарњем програму РТС-а рекла да Србија 24 сата дневно мери ниво радиоактивности у земљи.

Немамо информацију колико је тачно повишена радиоактивност код Темишвара јер то нису објавили румунски званични органи, каже за РТС Ведрана Вулетић, шефица Одсека за мониторинг, контролу и ванредне ситуације Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

Управо то, истиче Вулетић, показује да нема опасности по становништво.

"То што се нису огласили званичници, а Румунија је озбиљна држава, поред тога је чланица Европске комисије, и обавезна је прописима да обавештава јавност уколико постоји опасност за становништво", објашњава Вулетић.

Наводи да је ограђен део дворишта који је контаминиран, али да су то мере превенције како неко не би дошао на ту локацију. Редовна истрага о томе шта се десило је започета.

"Да постоји опасност, био би затворен цео институт, евентуално би била евакуација, али ту нема никаквог нуклеарног реактора, нема активности са високоактивним изворима", појашњава Вулетић.

Мерење радиоактивности у Србији

У Србији постоје 33 аутоматске мерне станице, а мерење је 24-часовно, објашњава Вулетић.

Наводи да се информације објављују тренутно, на европској платформи и преко сајта СРБАТОМ, а да свако може да приступи подацима.

"Узорци ваздуха се анализирају свакодневно, док неки други узорци, на пример узорци хране, се анализирају нешто ређе… Покривена је цела територија Републике Србије и то се лепо може видети на мапи, да смо равномерно распоредили те станице имајући у виду опасности", објашњава гошћа Јутарњег програма РТС-а.

Вулетић подсећа да у Србији немамо нукларни реактор који би морао да буде боље покривен мерним станицама, али да су боље покривене области где се налазе најближе нуклеарне електране – према Мађарској и према Бугарској - местима Пакш и Козодој.

Редовни извештаји о нивоу и заштита од радијације

Вулетић каже да би било невероватно да се радиоактивност каква је била у Темишвару прошири до нашег подручја, те и да је храна безбедна, а контролише се и увезена храна.

"На сајту Директората налази се извештај за 2022. годину, а тренутно смо у припреми извештаја за 2023. годину, дакле отворени су и доступни сви подаци о радиоактивности у храни, воћу, поврћу, млеку, води за пиће“, објашњава Вулетић.

Наводи да је комуникација са колегама из суседних земаља редовна, а потписани су и обавезујући билатерални споразумиВулетић подсећа да је радијација на планети дуже од људи.

Објашњава да је последњи ванредни догађај био после Фукушиме 2011. године, а да се тренутно налазимо у редовном стању.

"У случају да до нечега дође, прописују се мере заштите, као што су, на пример, у случају да пролази радиоактивни облак, остали бисмо у нашим домовима или затворним просторијама одређено време, колико се процени“, каже саговорница РТС-а из СРБАТОМ-а.

уторак, 02. јул 2024.
20° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару