Драгана је "косач рака", данас на свом примеру показује да је рак и те како излечив

Удружење Увек са децом већ 32 године помаже деци оболелој од рака и њиховим породицама. Циљ је да се обезбеди психолошка и материјална подршка јер у својим борбама нису сами. Драгана Личина Данојловић је једна од чланова удружења који су као деца победили рак. На свом примеру показује да не само да рак може да се победи, већ и да може да се води нормалан живот, да се има потомство.

У сусрет обележавању 15. фебруара, Светског дана деце оболеле од рака, важно је да о борбама које у тишини воде деца оболела од малигних болести и њихове породице, говоримо гласно – да будемо глас деце, онда када они то не могу.

Прошле године, у оквиру Удружења Увек са децом, група младих који су победили рак основали су групу Survivors Србија косачи рака. Једна од њих је и Драгана Личина Данојловић.

Каже да се из времена када се борила против рака углавном сећа времена које је провела у болници, пошто је борба дуго трајала.

“Само лечење првог рака је трајало отприлике око годину дана. Ја сам тада имала 11 година и пропустила сам добар део основне школе коју сам касније морала да надокнађујем. Сећате се лекара, болнице, игала и тако напросто неких нелепих тренутака, али има и доста лепих тренутака ваших другара са којима сте заједно проводили време и генерално подршке коју добијете од својих родитеља и своје близине које јако много значи“, рекла Драгана гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

То је нешто што, истиче, треба да се искористи што је више могуће, али наводи и да се често сусрећу с предрасудама, па су из тог разлога и основали удружење Увек са децом које преко 30 година помаже родитељима.

"То је родитељско удружење, помаже родитељима деце оболеле од рака, пружа им психолошку помоћ, али и материјалну помоћ, имају код нас и место где могу да бораве људи који су из унутрашњости, што је јако битно, јер то дуготрајно лечење од годину дана заиста изискује велике финансијске могућности од свих укључених у ту борбу", рекла је Драгана.

Каже да они који су преживели рак, желе да покажу и родитељима и деци да је живот након рака могућ, да је рак и те како излечив и да квалитет живота након рака може бити одличан. То показују на сопственом примеру.

Прошле године одржали су камп на Голији, са старијом и млађом групом. Ове године су пројекат проширили на млађу децу – имају радионице, као и мало старији, са психолозима.

"Желимо да пружимо што је више могуће, неке подршке које је врло потребна, а није систематски решена. И то наша деца, то јест наши саборци добијају", рекла је Драгана.

"Нека балони у небо лете, нека победник буде дете"

Петнаестог фебруара је Међународни дан деце оболеле од рака. "Наша порука је да са нашом децом која су оболела од рака напросто не треба плакати, већ им пружити руку и помоћ. Порука је заправо порука пуна наде, коју ми као пример можемо да пренесемо свима који се налазе у тој тешкој борби", рекла је Драгана.

Уз пуштање балона у ваздух, порука ће бити нека балони у небо лете, нека победник буде дете.

Драгана данас има шестогодишњег сина и доказује да је предрасуда то да након што се преболи рак не може да се води нормалан живот.

"Десило ми се да ми девојка каже да оног тренутка када је видела колику косу имам, да је схватила да је напросто могуће преживети то и да је могуће да се настави са животом и да је тад добила први пут наду. Мислим да је то најбитније", поручила је Драгана Личина Драгојлић.

недеља, 19. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара