Читај ми!

Кампања „Јача сам од мрака“ подршка намењена женама које се суочавају са раком дојке

Рак дојке уколико се открије на време излечив је у више од 90 одсто случајава. Како да му станемо на пут, шта свако од нас може да уради, за шта се залаже удружење пацијената које је покренуло кампању „Јача сам од мрака“, за Дневник говоре Весна Бонџић из Женског центра „Милица” и др Ивана Минић из Института за онкологију и радиологију Србије.

Кампања Јача сам од мрака коју је покренуо Женски центар „Милица“ обраћа се првенствено женама које се сусрећу са раком дојке, а тај сусрет, како наводи Весна Бонџић, заправо је улазак у један мрак без информација.

„Нико од нас није био припреман и није планирао да се бори са раком дојке. Оно што су светла у том мраку ми преносимо женама кроз пет прича чланица нашег удружења, које су преживеле рак дојке, које су га откриле на време, којима је светлост била та подршка лекара, пре свега, подршка породице, подршка удружења. Тако да је излазак из тог мрака једино када се та светла споје, онда можемо бити победници“, наглашава представница удружења „Милица“.

Све више оболелих од рака дојке

Број пацијената оболелих од карцинома дојке повећава се свуда у свету, поготово у западном свету, напомиње др Ивана Минић, где је проценат оболелих већи него код нас.

„Број се повећава из два разлога. Један разлог је претпостављам стилови живота, који је мало другачији, стреснији, и није у складу са човековом природом. А друга варијанта је што ми имамо све боље и боље методе дијагностике и рак дојке се открива у већем броју случајева, у ранијим стадијумима“, додаје докторка Минић.

На Институту за онкологију и радиологију Србије претходне године је рак дојке дијагностикован код око 1.600 до 1.700 жена, због чега је Институт морао да уведе додатне конзилијуме, тако да је тренутна ситуација да се одржавају по два конзилијума дневно, а некада их је било пет недељно.

Пре око осам месеци покренут је и Национални центар за подршку и едукацију жена о раку дојке и грлића материце. Како наглашава Весна Бонџић удружење настоји пре свега да права и стручна, проверена ифнормација стигне до пацијенткиње.

„Оно што превазилази нашу границу пружања подршке, то су консултације са лекарима и ми трудимо се да пацијенткиње које се обрате нама телефонски или дођу у просторије Националног центра да их добију“, додаје гошћа Дневника.

Пацијенткиње које се обраћају за помоћ интересују се како да се припреме за терапију, желе да сазнају ког типа је њихов карцином, питају за евентуалне споредне ефекте који ће се јавити током лечења. Јављају се и чланови породице који такође питају оно што је најважније, како да се понашају и како да помогну својим најближима, наводи Бонџовићева.

Колико се је променило лечење у онкологији

Докторка Ивана Минић наглашава да се данас много боље и раније открива карцинома, а терапија је сваке године све напреднија, посебно за метастатски карцином, као и за рани.

„Добијамо веома значајну подршку од психолога, од психијатара, од дефектолога, од нутрициониста. Све то пацијентима значи, зато што рак дојке није болест која се лечи два или три дана као нека друга или седам. Рак дојке је нешто што се у принципу лечи месецима и годинама и важно је да имате добро информисаног пацијента који је сарадљив и који зна због чега је ту и шта лечи превентивно“, наглашава др Минић.

У оквиру канцеролошке недеље која почиње у среду у Центру „Сава“ се одржава 60. Конгрес онкоглога у оквиру кога ће 29. новембра бити организован форум за пацијенте и предавања на којима ће се чути о превенцији како карцинома дојке, тако и грлића материце и дебелог црева.

Весна Боџић која се и сама изборила са раком дојке поручује женама на крају гостовања у Дневнику РТС-а да се прегледају, да не чекају да их неко позове, већ да то буде њихова одлука. „Рак је излечив и живот је чудо за које се вреди борити“, поручује Боџићева.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво