Читај ми!

Директор Клинике за онколошку хирургију: Помера се старосна граница оболелих, у превенцији је све

Србија је на првом месту у Европи по смртности од малигних болести, а на 18. месту по учесталости оболевања. Годишње новооболелих буде око 40.000, а 7.000 пацијената оперише се на Клиници за онколошку хирургију Института за онкологију и радиологију Србије. Директор ове клинике проф. Марковић каже за РТС да се, нажалост, старосна граница пацијената спушта. Да би се лоша статистика променила у корист бољег преживљавања пацијената, треба обављати превентивне прегледе, како би се присуство канцера утврдило у асимптоматској фази, поручио је др Марковић.

Директор Клинике за онколошку хирургију Института за онкологију и радиологију Србије проф. Иван Марковић каже да у тој клиници дневно ураде више од 20 операција, у пет сала. Реч је о тзв. елективној, а не хитној хирургији. На годишњем нивоу ураде око 7.000 операција.

"Последњих неколико година тренд пораста који је био у обољевању од малигних болести, који је достигао 42.000 са нажалост половичном смртношћу, се одржава", рекао је проф. Марковић.

На питање колико времена прође од успостављања дијагнозе, односно закључка да је потребна операција, до уласка у хируршку салу, др Марковић истиче да гледају да се пацијент оперише у року од месец до месец и по дана.

“Јако водимо рачуна о годишту пацијената, о стадијуму болести и гледамо да то буде унутар месец, па да кажем до месеца и по дана. Заиста, пацијенти који у склопу лечења имају преоперативну хемиотерапију, то оперативно лечење би требало и гледамо да се спроводи унутар месец дана, значи четири недеље од последње примљене терапије“, рекао је Марковић.

Истиче и да се, нажалост, помера старосна граница пацијената. Поручује да је у превенцији све.

“Ако желимо да се ова негативна и лоша статистика смањи у корист бољег преживљавања наших пацијената, превентивни преглед и рана дијагностика у асимптоматској фази, ми имамо већ етаблиране скрининге за рак дојке, карцинома грлића и дебелог црева. Нисам, да кажем, ни компетентан ни надлежан да говорим о динамици тог спровођења, али то је једини начин“, поручио је Марковић.

Цело гостовање проф. др Марковића можете погледати у видеу на почетку текста.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара