Повлаче се реке, стиже помоћ

Ситуација у поплављеним подручјима се стабилизује. Председник Владе Мирко Цветковић и министар Млађан Динкић обишли најугроженије делове око Зајечара. Влада Србије помоћи ће подручјима угроженим поплавама са укупно 77 милиона динара.

У поплављеним подручјима ситуација се стабилизује. Водостај Белог и Црног Тимока у општини Зајечар је у значајном опадању, саопштио је Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Србије.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић и потпредседник и министар за економију и регионални развој Млађан Динкић разговарали су са руководством Зајечара и информисали се о штети која је настала изливањем Црног и Белог Тимока и проблемима са којима се суочавају житељи Тимочке крајине.

Цветковић и Динкић обишли су насеље Изворски пут и Вишњар и разговарали са грађанима чије су куће оштећене, а затим су обишли и грађане који су остали без имовине и који су смештени у Центру за рехабилитацију у Гамзиградској бањи.

Цветковић је подсетио да је Влада Србије Зајечару обезбедила прву помоћ од 20 милиона динара, што је око 30.000 динара по угроженом домаћинству и истакао да би та средства данас требало да буду пренета општини. Премијер је најавио и да ће након процене штете бити одређена даља помоћ угроженим подручјима.

Директор "Србијавода" Никола Марјановић истакао је да средства за одбрану од поплава у Зајечарском региону могу да се обезбеде путем кредита Светске банке, који служе за ту сврху.

Како је истакао већ је урађена техничка документација за тај пројекат, али да нису решени одређени имовинско-правни односи, и напоменуо да када и то буде решено, неће бити препрека да се Србија пријави и повуче та средства.

Помоћ најугроженијим грађанима 

Цветковић и Динкић уручили су и 200 душека општинским властима, који ће бити предати грађанима погођеним поплавама.

Динкић, чије је министарство прибавило душеке у сарадњи са компанијом "Симпо", рекао је да држава не може да спречи природне катастрофе, али да мора да помогне људима у подручјима угроженим поплавама. Министар је позвао и привреднике да покажу солидарност и помогну.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић рекао је да ће сва помоћ која стиже у Зајечар бити прикупљена на једном месту, после чега ће бити расподељена најугроженијим грађанима.

Ниво Белог Тимока тренутно износи 190 центиметара, а Црни Тимок достигао је 386 центиметара, наводи се у саопштењу МУП-а.

На терену је ангажовано 80 припадника Сектора за ванредне ситуације МУП-а, а од синоћ није било евакуације угроженог становништва.

Припадници Сектора за ванредне ситуације у недељу су извукли једног утопљеника из потока дубине око 30 центиметара, у селу Великом Извору, а у два случаја обављено је исцрпљивање воде из поплављених објеката.

Страх од новог пораста водостаја 

У Сектору МУП-а, међутим, страхују да ће, иако се вода повлачи, због повишених температура ваздуха и очекиваних падавина бити новог пораста водостаја.

У Костолцу су, због пораста водостаја Млаве, изграђени бедеми. У алексиначкој општини опада ниво Бованског језера. Повлачи се и река Моравица која је поплавила око 50 кућа и 2.000 хектара њива.

Поплавама је погођено око 3.000 људи, а под водом је више од 600 кућа. Штета је огромна.

Влада Србије донела је, у недељу, одлуку о хитном упућивању новчане помоћи у износу од 77 милиона динара градовима и општинама у којима су поплаве изазвале велику штету. Влада је предвидела да Зајечар добије 20 милиона динара.

Такође ће и Железнице Србије помоћи са 1,5 милиона динара породице запослених у железницама у региону Зајечара, чија је имовина страдала у поплавама. Управни одбор Железница Србије одлучио је да 15 железничких породица, добију по 100.000 динара помоћи.

Јавно предузеће "Србијагас" општини Зајечар упутиће помоћ од милион динара за отклањање последица поплава на подручју тог града.

Како су саопштили из тог предузећа, овај гест уједно је и апел другим јавним предузећима, државним институцијама и приватним предузећима да се прикључе акцији помоћи поплављеном подручју и тиме покажу висок степен друштвене одговорности.

И компанија "Симпо" из Врања послала је у поплављена подручја први камион са 200 душека као прву помоћ становништву у Зајечару, Неготину и другим местима. "Симпо" је донео одлуку да за становнике угрожене поплавом снизи цену намештаја за 50 одсто, наводи се у саопштењу.

Влада Србије је јуче за Алексинац, Пожегу и Књажевац издвојила по осам милиона динара, Неготин шест милиона, Сврљиг четири милиона и Бољевац три милиона динара.

Општине Мерошина, Дољевац, Коцељева, Уб, Лајковац, Љиг, Владимирци, Житорађа, Прибој и Пријепоље добиће по два милиона динара, наведено је у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи