Преглед штампе (01. 03. 2010.)

Политика: Више од Ахтисарија, мање од поделе, Новости: Косово неће бити сусед, Блиц: Државни функционери на опрезу због плаћених убица из Црне Горе, Press: Шеф Интерпола у Србији: Дарка Шарића јури 15 држава!, пише дневна штампа

Више од Ахтисарија, мање од поделе

Од објављивања стратегије за интеграцију севера Косова под приштинске институције Питера Фејта Србија је суочена са дипломатским притисцима и конкретним потезима које вуку Приштина и међународне власти на терену. Иако је званично на снази став ЕУ да европске интеграције Србије и питање Косова иду одвојеним колосецима, већина земаља чланица „квинте" (САД, Француска, Велика Британија и Немачка) чини све како би ова два колосека макар приближиле.

Такве намере „процуре" у јавност преко „неименованих дипломатских извора", али још нико није званично потврдио да је од министра спољних послова Вука Јеремића тражено да „смири реторику о Косову", нити да ће Србија морати да призна Косово за улазак у ЕУ. Али, висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон и француски и немачки амбасадори Жан Франсоа Терал и Волфрам Мас отворено су прошле недеље поручивали да је Косово партнер у региону и да пре уласка у ЕУ „треба да решимо своје проблеме са суседима".

Ако и прихватимо да ЕУ не стоји иза плана за интеграцију севера Косова (мада Фејта нису због тога казнили, него су му продужили мандат специјалног изасланика ЕУ на Косову), то ипак не значи да у том плану нема елемената иза којих не стоје све чланице ЕУ, па и оне које нису признале независност Косова. Изасланик ЕУ за север Косова Микеле Ђифони је рекао да, иако стратегија није документ Брисела и нема подршку ЕУ, „то не значи да ЕУ подржава несарадњу око елемената које овај документ има у вези са заједничким приступом ЕУ на северу".

Неоспорно је да је, упркос разликама, заједнички интерес целе ЕУ и Београда да се ситуација стабилизује у безбедносном, политичком и економском смислу. Начин на који то буде спроведено одредиће будућност овог региона. Пошто се претпоставља да никоме неће пасти на памет да то учини силом, остају дипломатски путеви и разговори.

Косово неће бити сусед

Никада званични Брисел није Србији поставио услов да призна Косово као свог суседа како би постала чланица Европске уније - речено је "Новостима" у Министарству спољних послова. То је и одговор на сталне изјаве званичника земаља које су признале Косово у којима се сугерише нашој држави да развија добросуседске односе са својом јужном покрајином да би "купила улазницу" за европску породицу.

Бернар Кушнер, министар спољних послова Француске, а пре њега немачки и француски амбасадори само су последњи у низу који су изјавили да регионална сарадња у духу добрих међусуседских односа спада у предуслове за улазак у ЕУ и да односе са Косовом треба "смирити".

- Став Србије је јасан и више пута поновљен: Косово и Метохија нису сусед, нити ће то икада бити. То је саставни део наше земље. Никада нашој држави није постављен услов да призна КиМ као суседну земљу, нити ће се то икад десити - речено је "Новостима" у МИП.

Милица Делевић, директор Канцеларије Владе за европске интеграције, изјавила је за "Новости" да добросуседски односи и регионална сарадња између држава на западном Балкану јесу један од критеријума за улазак у ЕУ.

- Али, регионална сарадња не рефлектује никакву државност Косова. Чињеница је да се цела ЕУ залаже за добросуседске односе у овом делу Европе, али не подржава цела ЕУ независност Косова, нити сматра да је Косово, у ствари, сусед Србије. Суштина овог услова је конструктиван приступ и Србије и Косова у развијању реформских процеса - рекла нам је Делевићева.

Оливер Ивановић, државни секретар министарства за КиМ, каже за "Новости" да поруке о добросуседским односима са Косовом не одобравају ни Влада ни српски народ:

- Услов о добросуседским односима са "независним" Косовом нико неће прихватити, а нико га и не поставља. ЕУ је још 2003. године поручила да су ти процеси апсолутно раздвојени.

Државни функционери на опрезу због плаћених убица из Црне Горе

По налогу босова црногорске мафије у Србији је убијено неколико функционера. Павле Булатовић, Бранко - Бата Булатовић и Бошко Буха ликвидирани су као мете плаћених убица, које су црногорски мафијаши послали у Београд. По налогу истог клана плаћене убице одлазиле су и у Хрватску, а последњи обављени задатак било је убиство власника „Национала" Иве Пуканића.

- Разоткривање клана Дарка Шарића угрозило је безбедност највиших државних функционера који воде истрагу. Шарић је под заштитом најмоћнијег црногорског мафијашког боса и због тога се предузимају све мере како ударац српских безбедносно-полицијских служби на пљеваљски клан не би довео до тога да буду угрожени људи који директно руководе истрагом - каже за „Блиц" извор из врха МУП Србије.

Он наводи и да је Дарко Шарић, осумњичен за шверц 2,7 тона кокаина, под присмотром наше полиције био све до 21. јануара, када је Специјално тужилаштво објавило да се против њега, као првоосумњиченог у случају „Балкански ратник", води истрага.

- Годину дана пре покретања поступка тужилаштва трајала је истрага коју је на разоткривању криминалних активности овог клана водила БИА. Сви Шарићеви специјални телефони, које је користио он и његови најближи сарадници, разоткривени су и прислушкивани. Међутим, сви ти телефони су „искључени" од када је против њега покренута истрага - каже наш извор.

Он наводи да је српска полиција у последњих месец дана у контакту са колегама других држава проверавала могућност да је Шарић из Црне Горе нашао уточиште код њих.

- Шарић је кокаин дистрибуирао по целој Европи и у већини земаља се воде поступци против његових локалних дилера. Са свим тим државама разменили смо информације, за њим је расписана црвена потерница Интерпола и уколико се појави у било којој европској земљи, биће ухапшен. Нема земље која би нарко-босу оваквог калибра пружила уточиште - каже наш извор.

Он наводи да управо због тога наша полиција верује да Дарко Шарић није ни напуштао Црну Гору и да се и даље највероватније крије на приморју, и то под заштитом боса тамошње мафије. Та „заштита" управо је разлог због којег је даљи наставак акције „Балкански ратник" оцењен као „ризичан по безбедност особа укључених у истрагу".

- Црногорска мафија има своје плаћене убице које су и раније убијале по Београду. На њиховој мети били су припадници супарничких кланова, али и државни функционери, чија су убиства нарушавала безбедност Србије - каже наш извор.

Шеф Интерпола у Србији: Дарка Шарића јури 15 држава!

Шеф канцеларије Интерпола за Србију Милош Опарница каже да је Србији до сада око 15 земаља доставило информације о вођи највећег нарко-клана у овом делу Европе, Дарку Шарићу, за којим је наша земља расписала међународну потерницу.

Он истиче да су подаци о Шарићу стигли од земаља бивше Југославије, али и Словачке, Чешке и Швајцарске.

"Нама је најмање 15 држава доставило информације о ранијим активностима Дарка Шариха на њиховој територији. Ради се о периоду пре него што је Србија за њим расписала потерницу, а податке смо добили одмах после њеног расписивања. Због поверљивости података не могу конкретно да говорим о томе ко нам је и шта послао о Шарићу", изјавио је Опарница за сутрашњи "Преш".

"Медији су већ објавили податке о његовом боравку у Чешкој и Словачкој, а информације о Шарићу добили смо и од земаља у окружењу, као и Швајцарске... Знате, Дарко Шарић био је "активан" у више од пет држава и то је све што могу да кажем а да не угрозим даљу истрагу", казао је шеф канцеларије Интерпола за Србију.

Упитан да ли има информације о томе да су Црногорски медији објавили да је Шарић побегао у Швајцарску, Опарница каже да та земља није чланица ЕУ, али "дели" њихова правила и да "Србија има добру сарадњу са Швајцарском, а у прилог томе говори и чињеница да Србији сваке године из ове земље изруче између шест и 10 лица".

"А што се Дарка Шарића тиче, да постоји нека кредибилна информација, односно да је он конкретно негде лоциран, ми не бисмо данас причали на ову тему, јер би он већ био ухапшен", каже Опарница.

Он истиче да је овај случај исувише озбиљан да би било "некредибилних" информација.

"Неозбиљно би било да ја проверавам наводе медија где се Шарић крије, јер Интерпол то може да провери само на основу захтева надлежног органа, у овом случају Специјалног тужилаштва".

"Љубопитљивост у одређеним стварима може да угрози наше активности, а да ви криминалцима на тај начин дајете информације", упозорио је он.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи