Кикинда и Пирот траже статус града

Са приближно истим бројем становника, сличним привредним и културним потенцијалима Пироту и Кикинди је заједничко и то да су једина два седишта округа који нису званично градови и да заједнички желе да се изборе за тај статус.

Две општине у Србији, Пирот и Кикинда, надају се да ће њихова заједничка иницијатива за добијање статуса града, што пре доћи на дневни ред Владе. Повећање броја градова, сматрају, омогућило би Србији равномернији развој, али би нови статус и њима омогућио већа овлашћења. И ту грађанску иницијативу, подржала је америчка агенција за међународни развој Ју-Ес-Ејд.

Око идеје да Пирот треба да буде град а не општина, први пут сложили су се сви, грађани, локално руководство и политичке странке.

Грађани Пирота, сматрају да статус града вероватно доноси и преднoсти за развоју Пирота и округа.

Пироћанци кажу да ће бити задовољни када општине Пирот, Димитровград и Бабушница обједињене добију и нека новчана средства,  која ће ту и да остану и неће да иду за Београд као до сада.

У Пироту живи 67.000 становника. Њих 7000, ставило је потпис на папир, што је било довољно да се иницијатива покрене.

"У источном делу Србије само је Зајечар добио статус града. Мислим да је у сваком погледу и у културном и у историјском Пирот значајан град који заслужује да има статус града, каже Драган Тасков, председник удружења "Стара планина".

Има и оних који мисле да би им промена статуса донела повећање трошкова, на пример, морали би да мењају документа. Из општине уверавају да до тога неће доћи.

"Нама је веома важно, зато што хоћемо да будемо општина са већим капацитетима, да преузмемо део надлежности у процесу децентрализације Србије, али мислим да је исто тако важно за Србију да има још један град на који може да се ослони у развоју овог краја", рекао је Владан Васић, председник општине Пирот.

Иако на другом крају Србије и Кикинда траже статус града. Обе општине налазе се у пограничном региону, имају исти број становника, структуру привреде и једини су центри округа у Србији који немају статус града.

И Кикинђани мисле да су их неоправдано заобишли, а њихову жељу да живе у граду, а не у општини, подржала је и локална самоуправа.

До сада није било битне разлике између општине и градова, али би нови закони то могли да промене.

Тиме би и Кикинда и Пирот добили већа овлашћења. Могли би брже и самосталније да доносе одлуке, да конкуришу код приступних фондова ЕУ, формирају комуналну полицију, али би имали и већи прилив новца из државног буџета.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи