Обука шанса за запослење

Национална служба за запошљавање покренула програм обуке за незапослене који имају само први и други степен образовања. Обука код проверених послодаваца пружа незапосленима стицање тражених вештина, а послодавци су у обавези да задрже половину радника.

У Београду, Врању и Новом Саду, Национална служба запошљавања понудиће незапосленима који имају само први и други степен образовања или су без квалификација, 1.400 обука за потребе послодаваца.

Могу да конкуришу млађи од 30 година, који су најмање три месеца на бироу, а предност имају особе са инвалидитетом, Роми, избегла и интерно расељена лица.

Услови за послодавце су да делатност обављају најмање шест месеци и уредно плаћају доприносе, да им рачун није блокиран последњих шест месеци и да нису отпуштали раднике у последња три месеца. Врањски "Минекс" прихватио је девет радника на шестомесечну обуку за израду горњих делова обуће.

"Преко бироа сам шест година, тржиште рада нас је задужило да идемо шест месеца на обуку. Ја видим овде своју будућност и мислим да ћу да останем", каже Сузана Настић, радница.

Стањица Петковић ради тренутно на покуцавању горњег дела обуће, задовољна је и планира да остане.

Власник је у обавези да после обуке задржи половину радника, а то ће и учинити, каже, јер таквих кадрова нема на тржишту рада.

"Када узмемо раднике без занимања, са првим и другим степеном, након једног периода који ће трајати највероватније шест месеци, ми добијамо оспособљене раднике за операције које су нама неопходне", изјавио је власник "Минекса" Зоран Стоилковић.

Током обука, које трају од једног до шест месеци, незапослени примају 9.360 динара месечно, а послодавци субвенцију од 14.000 динара по полазнику месечно.

"Поента је да послодавци понуде обуку и припрему за запошљавање за она занимања која су им управо потребна на тржишту рада, а самим тим, млади људи ће када стекну додатне вештине и знања моћи лакше да пронађу пристојан посао", сматра Наташа Ивановић из Националне службе запошљавања.

Обуке ће бити финансиране из Фонда за запошљавање младих који су основали Влада Србије и Шпански фонд за остваривање миленијумских циљева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи