Читај ми!

Протест просветара, предати захтеви Влади Србије

Представници четири репрезентативна синдиката просветних радника предали су Влади Србије своје захтеве, чиме је завршен данашњи протест. Синдикалци траже да се зарада запослених у образовању изједначи са просечном зарадом у Србији и изради Стратегија за повећање у наредном периоду, као и да се одмах, у складу са договором са Министарством просвете, повећа додатак одељенским старешинама. Један од захтева је и да се смањи обим педагошке администрације у школама. По речима представника синдиката, у школама је настава редовна.

Синдикат образовања Србије, Грански синдикат просветних радника Србије "Независност", Унија синдиката просветних радника Србије и Синдикат радника у просвети Србије траже да се зараде запослених у образовању одмах изједначе са просечном зарадом у Србији и изради Стратегија за повећање у наредном периоду.

Затражено је и да се одмах, у складу са договором са Министарством просвете, и на основу формулације Радне групе, повећа додатак одељенским старешинама.

Један од захтева је и да се смањи обим педагошке администрације у школама у Србији.

Потпредседник Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност" Славко Дерењ рекао је да се на Београдском универзитету на конкурс за пријем студената пријавило седам кандидата за наставника хемије, 13 кандидата за наставника математике, а за наставника физике само један кандидат.

Он је нагласио да су свуда по Србији празне или полупразне катедре за наставне смерове. Дерењ је рекао да млади не желе да раде у просвети због малих зарада.

"Када се млад човек после мастер студија запосли у образовању његова основна зарада у 2023. години износиће 76.069 динара или 88 одсто просечне зараде у Србији", истакао је Дерењ.

Представник Уније синдиката просветних радника Србије Милош Мрдак рекао је да су опет дошли пред зграду Владе, "испред њиховог зида плача".

Представница Синдиката образовања Србије Марина Миленковић рекла је да су запослени у високом образовању дискриминисани, јер се у Закону наводи да је делатност високог образовања приоритет Републике Србије, а у исто време је основица за обрачун плата на факултетима нижа него основица у средњим и основним школама.

Она је рекла да запослени на факултетима до петог степена образовања немају ни минималну зараду, већ факултети дотирају из сопствених прихода да би исплатили минималце.

Представник Синдиката радника у просвети Србије Небојша Лазић тражио је од Владе Србије да се за ваннаставно особље у просвети које има трећи, четврти или пети степен образовања, што хитније коригује коефицијент за исплату зарада, јер се то одлаже већ 12 година.

Представница Гранског синдиката просветних радника Србије "Независност" Сузана Лазаревић рекла је да се на запослене у вртићима гледа као на "трошак, а не као на инвестицију у будућност".

Она је рекла да би, поред осталог, запослени у вртићима требало да буду плаћени у складу са школском спремом и да се поштују законски нормативи о броју деце у групи.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару