Нови апарат за магнетну резонанцу

Институт за здравствену заштиту мајке и детета "др Вукан Чупић" на Новом Београду, добио апарат за нуклеарну магнетну резонанцу. То је први такав апарат за дијагностику у тој здравственој установи.

Министар здравља Томица Милосављевић данас је пустио у рад апарат за нуклеарну магнетну резонанцу у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије "др Вукан Чупић".

То је први такав апарат за дијагностику у тој здравственој установи која ове године слави значајан јубилеј - шест деценија постојања.

Милосављевић је том приликом рекао да су средства за набавку апарата у вредности од око 145 милиона динара обезбеђена из буџета Републике Србије за 2009. годину.

Према његовим речима, апарат за нуклеарну магнетну резонанцу омогућава комплетно снимање свих анатомских регија људског организма, а предност те дијагностичке методе је у приказивању различитих, до сада неуочљивих структура ткива као и у добијању пресека у различитим пројекционим равнима без промене положаја пацијента чиме се убрзава и процес рада и сама дијагностика подиже на много већи ниво.

У систему здравствене заштите Србије од 2004. године свеобухватним мерама у области организације здравствене службе, унапређења квалитета и увођењем листа чекања, зачајно је повећана доступност дијагностичким прегледима компјутеризоване томографије (ЦТ) и магнетне резонанце (МР).

"У последња три месеца инсталирани су ЦТ скенери у Краљеву, Ургентном центру Клиничког центра Србије, Пожаревцу, Чачку, Новом Пазару, Нишу. Пуштање у рад нуклеарне магнетне резонанце у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије "др Вукан Чупић" представља део сталних напора Министарства здравља да се без прекида и уз стално унапређење пружају дијагностичке методе", истакао је Милосављевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи