Читај ми!

СЗО: Забраните пушење и вејп у школама да бисте заштитили младе људе

Здравље деце је све више на мети дуванске индустрије с производима од никотина и посебно електронских цигарета, због чега је Светска здравствена организација издала две публикације које треба да помогну у стварању кампуса без никотина и дувана. Такође, СЗО подстиче све земље да забране пушење у затвореном јавном простору.

Светска здравствена организација је на почетку нове школске године објавила две нове публикације: "Слобода од дувана и никотина: водич за школе" и "Школски алат без никотина и дувана", како би помогла у заштити здравља деце.

Упозорава се да дуванска индустрија с производима од никотина немилосрдно циља на младе људе. То доводи до повећане употребе е-цигарета, а девет од десет пушача почињe да их користи пре 18. године.

Такође, СЗО додаје и да су производи постали приступачни младима и кроз продају цигарета за једнократну употребу и електронских цигарета на којима често недостају здравствена упозорења.

Компаније у Сједињеним Америчким Државама су прошлог месеца упозорене да престану да продају нелегалне е-цигарете које лише на школски прибор, са ликовима из цртаних филмова, па чак и са плишаним медведима, јер су тако још привлачније младима.

Међу земљама истакнутим у публикацији које подржавају кампусе без никотина и дувана су и Индија, Индонезија, Ирска, Киргистан, Мароко, Катар, Сирија, Саудијска Арабија и Украјина.

Нови водич и комплет приручника треба да помогну у стварању простора без дуванског дима. Захтева се и учешће целе школе, што укључује наставнике, особље, ученике, родитеље и друге.

Такође, у уводу водича сазнајемо како помоћи ученицима да престану с пушењем, подстаћи образовне кампање у борби против пушења.

Шта је потребно за окружење без никотина

У водичу се истиче да постоје четири начина како да младе држимо даље од дуванског дима.

Први је забрана никотина и производа од дувана у кампусима.

Другим се забрањује продаја цигарета у близини школа.

Забрањују се и директне и индиректне рекламе и промоција пушења и дуванских производа у близини школа.

И последњи, четврти начин, предвиђа одбијање спонзорства или ангажовања у индустрији дувана и никотина.

Нови водич СЗО може помоћи у стварању школа без дувана. Борба против цигарета у школама помаже у спречавању младих људи да почну да пуше, али ради се и на заштити младих од токсичних хемикалија у е-цигаретама.

Да би заштитила здравље људи, СЗО подстиче све државе да забране пушење на јавним местима и у затвореним просторима у складу с чланом 8 Оквирне конвенције СЗО о контроли дувана.

четвртак, 04. јул 2024.
16° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару