Читај ми!

Све више деце пуши "вејп" – дувански дим забрањен, а пара са воћном аромом на извол'те

Из цигарета све чешће излази пара, а све ређе дим. Посебно међу младима су популарне различите врсте "цигарета", тачније замена за цигарете. Осим броја деце која их користе, застрашује и чињеница да ови производи до деце стижу готово без икакве контроле.

Како расте популарност електронских цигарета, тако су и дебате о употреби све чешће. Док једни сматрају да овакве цигарете помажу приликом одвикавања од дувана, други верују да су оне само још један мамац како би непушачи развили никотинску зависност.

Мишљења грађана о њима су различита – од тога да је пара која излази из “модерних“ мање штетна од дима из обичних цигарета, до тога да им смета њен специфичан, непријатан мирис.

Закон не забрањује продају малолетницима, јер то нису дувански производи, Ипак, у већини школа су забрањене.

“Закон то није предвидео као забрањено, али смо ми као школа реаговали и прошле године смо донели исправку и допуну Правилника о дисциплинској и материјалној одговорности ученика и њих смо забранили. Ученици који то користе у просторијама школе, дворишта, једноставно подлежу дисциплинској одговорности”, каже Милибор Саковић, директор Прве економске школе у Београду.

У Четрнаестој београдској гимназији је чак спроведена и анката међу 255 ученика четвртих разреда. На питање да ли пуше, 17 одсто је одговорило потврдно, 24 одсто да је пробало, а 58 одсто да не пуши ни класичне ни електронске цигарете.

“Апсолутно смо изједначили и једно и друго, забрањено је пушење и то се примењује на простору школског дворишта и школе, како за ученике тако и за запослене. Апсолутно су коректни и договори се поштују, јер сам закон третира дуван као забрањеност пушења цигарета, али смо изједначили овде и електронске цигарете и ни оне нису дозвољене”, рекла је Марија Милетић, директорка Четрнаесте београдске гимназије.

Иако се многи грађани жале на употребу електронских цигарета у затвореном простору и јавном превозу, закон ни то не забрањује.

У Секретаријату за инспекцију надзор и комуникацију кажу да Комунална милиција не контролише коршћење електронских цигарета у возилима јавног превоза, јер оне, у складу са чланом 2. Закона о заштити становништва од изложености дуванском диму, не спадају у дувански производ.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу