Преглед штампе (25. 02. 2010.)

Политика: Међународни кредит за затворе и тужилаштва, Новости: На рецептима нова доза, Блиц: Лекар злостављао девојчице и плаћао им дрогу, Press: Осмаци мучили другарицу!, пише данас београдска штампа

Међународни кредит за затворе и тужилаштва

Министарство правде Републике Србије је, први пут у својој историји, узело кредит од иностраних банака и то за изградњу два затвора, две нове правосудне установе и потпуну реконструкцију зграде београдске Палате правде. Износ од 50 милиона евра, колико је позајмица од страних банака, требало би да покрије трошкове изградње затвора у Крагујевцу и Панчеву, зграде у престоничкој Улици кнеза Милоша у којој ће бити смештена сва београдска тужилаштва и новог објекта, тик уз зграду Специјалног суда у Устаничкој улици. Просечна вредност сваког објекта је око 10 милиона евра.

- У правосуђе, као и сваки други државни систем, мора да се улаже. Први пут, после готово три деценије, Србија ће добити три нова затвора, с обзиром на то да се завршетак изградње оног у Падинској Скели очекује у августу - открива за „Политику" Слободан Хомен, државни секретар у Министарству правде.

Према његовим речима, у Улици кнеза Милоша у Београду на 12.000 квадратних метара, биће изграђен објекат у коме ће бити смештена сва београдска тужилаштва - од основних до републичког. Тиме ће се, према речима нашег саговорника, умногоме растеретити зграда Палате правде у којој је сада смештено Прво и Друго основно и Више јавно тужилаштво.

- Тужилаштва никада нису имала своју посебну зграду што је, иначе, један од стандарда Европске уније. Велики део новца из кредита биће уложен и у потпуну адаптацију зграде Палате правде. Тако адаптирана, ова правосудна установа биће много функционалнија него до сада. Биће то један модеран, искључиво кривични суд са свим потребним мерама безбедности. Напоменуо бих да се до сада неколико пута улазило у парцијалне реконструкције Палате правде, али да оне нису дале решења која су била неопходна да би ова установа функционисала много боље него што је то био случај. У адаптацију ове зграде биће уложено 12 милиона евра - објашњава Хомен.

Почетак радова на изградњи нових објеката и реконструкцији Палате правде, према речима нашег саговорника, планиран је за септембар ове године, а крај за 2011. годину.

На рецептима нова доза

Влада Србије требало би у четвртак да усвоји измене позитивне листе лекова који се издају о трошку осигурања и, ако прихвати предлог Републичког завода задравствено осигурање, на рецепт ће се убудуће издавати 250 облика, доза и паковања лекова више него досад. А, истовремено ће се издаци за лекове смањити за 80 милиона динара месечно.

Многи лекови, које плаћа РЗЗО, појефтинили су изменом критеријума за стављање лека на позитивну листу, преко које се и остварује највећи промет медикамената. У неким случајевима су сами произвођачи понудили нижу цену, а у другим је цене "оборила" конкуренција.

- Очекујемо да ће се изменом листе издвајања за лекове смањити за милијарду динара годишње - каже Светлана Вукајловић, директор РЗЗО.- Ако тај новац не "поједу" инфлација и усклађивање цена лекова са курсом евра, моћи ћемо да га уложимо тамо где је потребније, или да проширимо листу неким новим лековима.

На листу А лекова, који се издају на рецепт, додато је 88 на листу А1 лекова са процентуалном партиципацијом 69, на листу Б препарата који се дају болницама - 89 облика, доза и паковања лекова. Листа Ц, на којој су цитостатици, проширена је за три, а листа Д нерегистрованих лекова за седам препарата. Све су то генерички лекови, који су се и до сада издавали о трошку осигурања, али у мањој палети доза, облика и паковања.

Са листе А скинуто је 39, са А1 и Б по - 17 облика и доза лекова. Они су избачени са листе углавном на захтев произвођача, јер им је истекла регистрација. Четири лека са Д листе "прешла" су на листу А и убудуће ће их пацијенти лакше добијати. То су фолна киселина за терапију дефицита гвожђа у трудноћи, лекови против епилепсије - "кепра", која у месечној прописаној дози кошта 10.000 динара и клоназепам, и антидепресив амитрофилин хидрохлорид.

Са позитивне листе скинут је "Хемофармов" инсулатард, инсулин средњег и дугог дејства, али ће се о трошку осигурања издавати "Новонордисков" инулатард. На позитивној листи више неће бити антибиотик ципрофлокасцин из "Хабит фарма", али остаје на листи исти лек три друга произвођача.

Са листе А1 на А прешли су антиепилептик карбамазепим, хлорамфеникол маст за очи, лоперамид против дијареје... За ове лекове више се неће плаћати процентуална партиципација која је, рецимо, за карбамазепим досад износила 300 динара. Због појефтињења лекова пацијенти који пију "плавикс" за процентуалну партиципацију убудуће ће издвајати 350, уместо досадашњих 1.200 динара. За антидепресив пароксетин процентуална партиципација са 500 "пада" на 70 динара.

Смањују се и издаци пацијената за статике. Процентуално учешће у трошковима лека остаје исто као и до сада, од 40 до 60 одсто, али ће због појефтињења пацијенти за партиципацију издвајати 10-15 одсто новца мање него досад.

Лекар злостављао девојчице и плаћао им дрогу

Доктору Радиши Станковићу (49), лекару специјалисти интернисти у ЗЦ Неготин, Виши суд одредио је притвор и покренуо истрагу због сумњи да је сексуално искоришћавао четири малолетне девојчице, а потом им је давао новац за хероин. Према сазнањима „Блица", он је то чинио од децембра 2008. до фебруара 2009. године у својој кући у Неготину.

У тужилаштву терете Станковића да је знао да су три девојчице узраста од 14 до 17 година, а да једна има 13 година, и да су хероински зависници. Он је од њих тражио да имају појединачне, али и групне сексуалне односе у његовој кући у Неготину, и све је снимао камером на мобилном телефону, а након тога им је давао новац за дрогу.

Према наводима Вишег тужилаштва у Неготину, које је покренуло истрагу, наводи се да је др Станковић прво упознао девојчицу, румунску држављанку, која живи у Србији са својом мајком и њеним супругом, држављанином Србије.

Он ју је „позвао у своју кућу и у више наврата вршио обљубу над њом, као и чин изједначен са обљубом" и истовремено снимао камером на мобилном телефону. Преко ње је упознао следећу жртву, која је позвала још једну своју другарицу. Педофил је потом сексуално злостављао обе малолетнице. Према наводима тужилаштва, након тога он је упознао и четврту жртву.

Више тужилаштво у Неготину Станковићу ставља на терет кривично дело трговине људима, због искоришћавања малолетница и стављања у положај зависности, за које му прети казна од најмање пет година затвора.

Како сазнаје „Блиц", Станковић је у Општинском суду у Неготину био осуђиван због кривичног дела.

Осмаци мучили другарицу!

Четрнаестогодишњу девојчицу, ученицу осмог разреда једне основне школе у београдском насељу Раковица, месецима су сексуално злостављала шесторица њених вршњака, од којих двојица из одељења у које она иде! Како смо сазнали, случај је пријавио девојчицин отац, а полиција је у уторак привела малолетнике осумњичене за стравично мучење и сексуално злостављање.

Девојчица је, како сазнаје Прес, испричала полицији да су је дечаци водили у подруме зграда у близини школе, где су се иживљавали над њом.

- Малолетници су се над овом девојчицом иживљавали у подрумима у близини школе, али постоји сумња да су то радили и у школи. Дечаци, међу којима су двојица њених вршњака и четворица бивших ученика ове школе, несрећну девојчицу су терали да се скида, а потом су онанисали, присиљавали је на орални секс и на разне друге начине блудничили над њом. Пенетрације изгледа није било, али истрага је у току и она ће показати шта се све дешавало. Ништа није искључено, зато ће девојчицу прегледати лекари који ће утврдити да ли је било и класичног силовања - каже извор Преса.

Страшна истина изашла је на видело у уторак када је отац несрећне девојчице дошао у школу и испричао све страхоте које је преживљавала његова ћерка. У школу је убрзо стигла и полиција.

- Девојчица је три месеца трпела најстрашније злостављање! Није смела да се повери ни родитељима, ни другарицама. Силоватељи су јој претили да ће бити још горе ако некоме исприча шта јој се дешава. Она је јако мирна и повучена девојчица, све је дуго држала у себи. Она је сада код куће и због свега што је преживела једно време неће ићи у школу - открива наш извор.

У Бироу за информисање Министарства унутрашњих послова јуче су нам потврдили да имају случај сексуалног злостављања ученице, али нису хтели да износе детаље.

- Ми о томе не можемо да причамо апсолутно ништа! Тужилац нам је рекао да због осетљивости случаја не дајемо никаква саопштења - речено нам је у Бироу за информисање МУП-а.

Ништа речитији није био ни Томо Зорић, портпарол Републичког јавног тужилаштва, али и он нам је потврдио да се злостављање десило!

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи