Нико неће уцењивати РТС

Реагујући на конференцију за новинаре СОКОЈ-а, на којој је речено да РТС дугује 300 милиона динара, генерални директор РТС-а Александар Тијанић каже да је СОКОЈ, пре три године, једнострано раскинуо уговор и да је сада реч о уцени, на коју он, као директор Јавног медијског сервиса, неће пристати.

Српско ауторско друштво СОКОЈ, обележавајући 60 година рада и најављујући кампању о заштити ауторских права, велики део конференције за штампу претворило је у расправу о дуговањима РТС-а СОКОЈ-у за емитовање материјала на својим програмима.

Представници СОКОЈ-а показали су писмо лидера групе "Би џиз", сада председника Светске организације аутора, Робина Гиба, упућено између осталих и државном врху Србије.

У њему позива да се реши проблем неизмирених обавеза РТС-а према СОКОЈУ.

РТС дугује, како кажу у тој организацији, мање-више 300 милиона динара. Судски спорови су у току, али су, додају спори. Понуду РТС-а, да плати само емитовани материјал, у СОКОЈ-у називају "неозбиљном".

"Постоји систем колективне заштите, постоје стандарди, норме, методологија и међународни уговори који говоре да се страни и домаћи аутори морају третирати једнако. Не измишљамо ми правила игре тако што ћемо за РТС да направимо други систем", рекао је председник Управног одбора СОКОЈ-а Срђан Хофман.

Генерални директор РТС-а Александар Тијанић у изјави за наш интернет портал објашњава да је Јавни медијски сервис редовно измиривао своје обавезе до краја 2006. године . Тада је СОКОЈ једнострано раскинуо важећи уговор и цену од 100.000 динара, на месечном нивоу, повећао на 600.000!  И даље:

"Пошто сваки уговор представља договор две стране, РТС је одбио да плати цену која је једнострано  повећана за шест пута. Сваки секунд програма, наравно и емитоване музике, РТС бележи у тзв. кошуљицама и на основу њих лако се може доћи до прецизног броја емитованих композиција, жанра и трајања.

РТС већ три године тражи да се одреди тарифа за композиције свих жанрова, јер не може бити иста  цена за класичну, народну, поп или рок музику, џез... те би се обавезе РТС-а изражавале по  једноставној формули: број композиција помножен са бројем емитовања.

СОКОЈ тај предлог упорно одбија и тражи да се плаћа паушал, или у другој варијанти, да се "угради" са процентом у укупан приход РТС-а, што би представљало својеврсно успостављање новог, незаконитог, пореза.

Узалудна су била и вишеструка настојања  Министраства културе и РРА да посредују. СОКОЈ, међутим, не жели договор, не интересује га специфичан положај РТС-а и покушава да му  наметне критеријуме које важе за комерцијалне и специјализоване музичке ТВ станице.

Пошто је одбио све предлоге СОКОЈ се окрену другој тактици: сада жели, политичким притисцима,  изношењем неистинитих података и п(р)озивањем државних органа, да истера своје - мимо суда!

СОКОЈ, такође, упорно избегава да српској јавности објасни зашто је, поред РТС-а, у спору и са Београдском филхармонијом, једном од најугледнијих српских институција културе, која, такође три године, одбија да се повинује овако организован харачу.

Ако, дакле, такве две институције као што су РТС и Београдска филхармонија оцењују предлоге СОКОЈ-а као непринципијелне и незаконите онда је једино решење - судска пресуда. Која се мора поштовати!

Истина, челници СОКОЈ-а покушавају већ унапред да релативизују и могућу пресуду изражавајући сумњу у способност српског правосуђа да непристрасно арбитрира!

То, такође, сматрамо недопустивим јер представља својеврстан притисак на рад суда" каже генерални директор РТС-а.

"Али то им није довољно, него зову Робина из групе 'Би џиз' да ми прети, да ме дисциплинује и пише председнику државе и Владе Србије. На то нећемо пристати и, док сам ја директор, нико неће уцењивати РТС", рекао је Тијанић.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи