Војска не крије хашке оптуженике

Директор Војнобезбедносне агенције Светко Ковач рекао да припадници Војске и Министарства одбране не крију хашке оптуженике. Стране агенције не врше притисак на војне кадрове, нагласио Ковач.

Хашки оптуженици се не крију у објектима Војске Србије, нити у њиховом скривању учествују припадници Војске Србије и Министарства одбране, изјавио је директор Војнобезбедносне агенције (ВБА) Светко Ковач.

"Нема података да се оптужени пред Хашким трибуналом крију у војним објектима, нити да у њиховом скривању учествују припадници ВС и Министарства одбране", рекао је Ковач у Скупштини Србије, представљајући извештај о раду ВБА скупштинском Одбору за одбрану и безбедност.

Коментаришући полицијску акцију у кући сина Ратка Младића у Београду, Ковач је рекао да је циљ акције "прикупљање докумената", али није желео да више говори о томе.

Светко Ковач је изјавио да у прошлој години ниједана страна обавештајна служба није вршила притисак на војне кадрове Србије да промене мишљење о војној неутралности земље.

У расправи о извештају ВБА за предходну годину, који је Одбор за одбрану безбедност данас усвојио, Ковач је навео да се све обавештајне агенције, не само земаља чланица НАТО-а, баве "испипавањем пулса Србије", али да нема података да је нека покушала војним кадровима да наметне било какав став.

ВБА доставља Кфору податке о криминалним групама

"ВБА сарађује са обавештајним службама 50 земаља, али не са свима истим интензитетом и квалитетом", казао је он и напомено да је сарадња оставарена са свим службама суседних земаља, као и свих релевантних светских сила.

Упитан са којим међународним организацијама ВБА сарађује, он је навео да је то Обавештајна служба Кфора, преко које Агенција допуњава податке о организованим криминалним групама дуж граничних прелаза, које би могле да угрозе војну безбедност Србије.

Ковач је рекао да је унутрашња контрола ВБА добила руководиоца, Драгана Арсића, и да се очекује и именовање генералног инспектора.

"Агенција има одличну сарадњу са другим безбедносним службама у Србији и постоје уигране процедуре размене података", рекао је директор ВБА.

Представљајући извештај члановима скупштинског одбора, Ковач је казао да је 2009. година била стабилна и без значајних безбедносних проблема, иако је на југу Србије стање безбедности периодично попримало облик дестабилизације.

На питање председника скупштинског одбора Драгана Тодоровића о околностима под којима је прошле погинуо војни пилот Раде Ранђеловић приликом пада авиона, Ковач је рекао да је ВБА на захтев суда прикупила све податке у вези са тим случајем и доставила их тужилаштву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи