Бесконачнo косовско насиље

Филм "Бесконачни рат", изазвао велику пажњу српске јавности. Осим велике гледаности, бројних коментара на сајту РТС-а, запажене су и реакције на социјалној мрежи Фејсбук. "Хвала Рикарду Иакони" (аутор филма)назив је групе за подршку италијанском новинару.

Дводелни серијал Бесконачни рат који говори о суровој косовској стварности и путевима дроге и оружја, добио је своје поштоваоце и на социјалној мрежи Фејсбук.

"Мислим да овај документарац има велики значај, јер долази из земље која је чланица НАТО. Хвала, храбром човеку", стоји у опису групе која тренутно има 76 чланова и која је отворена под именом "Хвала Рикарду Иакони".

Филм је на РТС-у приказан 19. и 22. фебруара, на Првом програму, а први део је видело више од 2,5 милиона гледалаца док су посетиоци нашег интернет портала оставили стотине коментара, углавном одајући признање Иаконеу на храбрости да косовску стварност погледа изван пропагандних стереотипа који су оправдавали бомбардовање Србије или подржавали самопроглашену независност јужне српске покрајине.  

Аутор је, иначе, годину дана провео у припремању, истраживањима, снимању и монтажи материјала и докумената које је сакупио на Косову, у Македонији, Србији, Турској и Авганистану. Тросатна репортажа приказана је 19. и 26. септембра 2008. године у ударном термину на италијанској телевизији РАИ Тре.

Најављујући филм Бесконачни рат италијанска ТВ станица је на свом порталу објавила следећи текст:

Иакона детаљно реконструише етничко чишћење чије су жртве били косовски Срби. Од 1999. године када је НАТО добио рат на Косову против Србије и заједно са Уједињеним нацијама преузео контролу над Косовом, 250 хиљада Срба је протерано са Косова искључиво као последица етничке мржње, само зато што су Срби.

Њихове куће су спаљене, њихова земља опустошена, њихове цркве уништене, чак и оне најстарије и највредније које датирају из 1300. године. Њихова гробља су оскрнављена лопатама и будацима, а читави квартови запаљени само да би спречили Србе који ту живе већ хиљадама година да се врате.

Без обзира на присуство оружаних снага НАТО, косовски Албанци успели у да спроведу једно од најсистематскијих и најокрутнијих етничких чишћења које је Европа видела од Другог светског рата, уништавајући тако и саму идеју у мултиетничкој земљи која је била у осниви оружане кампање НАТО против Србије.

Али то није све: за ових 9 година Косово је постало прва станица на путу дроге ка нашој земљи и читавој Европи, и опет упркос присуству НАТО и Уједињених нација Косово се претвориоло у једну малу Колумбију, у Нарко државу у срцу Европе.

Бројке су запањујуће 80 одсто дроге произведене у Авганистану да би ушло у Европу пролази долине и планине "слободног" Косова.

Огромна богатства нагомилана трговином дроге учинила су моћнима у иностранству и земљи мафијашке кланове косовских Албанаца спремних да дебело потплате партије које данас воде Косово, доводећи у велики знак питања демократску природу нове државе створене 17. фебруара 2009. године противправним актом.

Отворени путеви дроги и оружју, које НАТО за ових девет година није успео да затвори, исти су они којима пролази и интернационални тероризам исламског порекла.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи