Реформа Суда за људска права

На конференцији у Швајцарској, реформу Европског суда за људска права подржало свих 47 држава Савета Европе. Делегацију Србије предводио министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић.

Делегације 47 држава чланица Савета Европе, међу којима и делегација Србије, подржале су на конференцији у Швајцарској реформу Европског суда за људска права, саопштило је данас Министарство за људска и мањинска права.

У оквиру председавања Швајцарске Комитетом министара Савета Еверопе, одржана је конференција министара посвећена реформи Европског суда за људска права, на којој је делегацију Србије предводио министар Светозар Чиплић.

Делегације су предводили министри чија су министарства надлежна за заступање државе пред Европским судом за људска права, као и државни агенти пред Судом и амбасадори акредитовани при Савету Европе.

У троминутним говорима шефови делегација су износили ставове држава у вези са реформом Суда, где је општи став да је реформа Европског суда за људска права неопходна.

Истакнут је значај поштовања принципа супсидијарне заштите пред Судом и права на индивидуалну представку, као основе за функционисање читавог система установљеног Конвенцијом о људским правима.

Русија, Турска и Молдавијакритиковале су конзистентност судске праксе Европског суда за људска права, док је Словенија критиковала начина за избор судија Суда.

Реформа фактички почиње 1. јуна, ступањем на снагу Протокола 14.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи