Возачки по старом до краја године

Полагање возачког испита по новом закону о саобраћају, сигурно ће бити одложено до краја године, сазнаје РТС у Министарству за инфраструктуру. Узрок кашњења је потребно време за лиценцирање испитивача и предавача и услови које школе морају да испуне.

Полагање возачког испита по новом Закону о безбедности саобраћаја, сигурно ће бити одложено до краја године, сазнаје РТС у Министарству за инфраструктуру.

Узрок кашњења је потребно време за лиценцирање испитивача и предавача и услови које школе морају да испуне. То значи да ће многи моћи још целу ову годину да уписују и завршавају испите за категорије А, Ц и Д, без обзира на године, али возачи са 17 година неће моћи да добију дозволу Б категорије.

Доношење новог Закона о безбедности саобраћаја и његова примена захтевају да сви буду припремљени за нова правила.

Тако, на пример, аутошколе морају имати једног саобраћајног инжењера лиценцираног као предавача теорије, а сви инструктори мораће поново на обуку и лиценцирање, што очекује и испитиваче, припаднике МУП-а.

Свако школовање изискује време па у Министарству за инфраструктуру кажу да ће ова година бити година усклађивања прописа.

"Сви који током ове године буду започели обуку, завршиће је на начин како се досад завршавао", рекао је Демир Хаџић из Министарства за инфраструктуру.

У МУП-у кажу да је рок за доношење правилника о полагању возачких испита шест месеци од усвајања закона, а то је 10. јун.

Предност полагања по старом

Међутим, и када МУП донесе правилник, оставиће се довољно времена да сви који су вожњу уписали по старом, полажу без већих проблема.

"Возачи који су започели обуку имају могућност да у наредна три месеца од примене нових правилника заврше обуку под условима који су важили у време започињања обуке, али ће морати и да извозе додатна три часа обуке и саслушају три часа теоријске наставе по новом закону", рекао је Владимир Ребић из МУП-а Србије.

Они који полажу по старом, у предности су јер је за њих возачки испит јефтнији и брзи. Примера ради, нови закон који је усвојен предвиђа 40 часова праксе и 40 часова теорије, као и старосна ограничења за поједине категорије.

Спасоје Манојловић из аутошколе "Десетка Плус" позвао је будуће возаче да искористе ову прилику.

Иначе аутошколе, желећи да искористе одлагање полагања по новом закону уписују кандидате преко својих могућности.

МУП је најавио инспекцијски надзор свих аутошкола и проверу квалитета обуке. Они који не испуњавају услове мораће да у складу са важећим законом престану да се баве обуком возача.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи