Нада за бољи живот

Кадаверичну трансплантацију бубрега чека 50 пацијената у Топличком округу. Акцији "Продужу живот" прикључили се и запослени у дописништву РТС-а у Прокупљу, који су постали власници донорских картица.

У Топличком округу кадаверичну трансплантацију бубрега чека 50 пацијената. Још увек је мали број оних који завештањем органа пружају шансу за бољи живот онима којима је то неопходно.

Тридесетдвогодошњи Радоје Симић из Прокупља први је пацијент коме је пре тачно три године урађена трансплантација бубрега у Клиничком центру у Нишу. Операција га је сапсила одласка на дијализу.

"Захваљујући трансплантацији која ми је урађена у Нишу, осећам се одлично. Моје здравље је много боље него пре транспантације", прича Радоје.

Наду за бољи живот гаји и Милан Крстић, новинар из Прокупља. Годину дана одлази на дијализу, колико је на листи чекања за кадаверичну трансплантацију бубрега.

"За нас који смо на дијализи и свакодневно везани за болницу и апарат, транспантација је једина наша шанса за продужетак неког нормалног живота", рекао је Крстић.

Акцији Продужу живот прикључили су се и запослени у најмлађем дописништву РТС-а у Прокупљу, који су постали власници донорских картица.

"Целог живота сам имао жељу да помогнем неком. Ово је само један чин, где сам остварио ту своју жељу, јер се надам да ћу некада неком много помоћи", каже Драгиша Стојановић, уредник Дописништва РТС у Прокупљу.

За новинарку Невенку Стојановић није било дилеме да донесе одлуку, јер према њеним речима, сама помисао да некоме може да помогне била је довољна да потпише.

"Желим да захвалим дописништву РТС-а из Прокупља које подржава акцију Продужи живот и које је завештањем органа својих чланова дало велики допринос у популаризацији и појашњавању значаја завештања органа за додатну едукацију становништва и за спашавање живота којима је то потребно једнога дана", каже проф. др Видојко Ђорђевић, руководилац Програма за трансплантацију Клиничког центра Ниш.

На одељењу дијализе у прокупачкој болници ради се у четири смене. На апаратима су и пацијенти из Куршумлије, Блаца и Житорађе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи