Ваздух све загађенији

У Србији годишња штета због загађења ваздуха и до милијарду и по евра. Четвртина становника удише загађенији ваздух него што је дозвољено.

Профит највећих светских компанија био би трећину мањи када би морале да плате цену загађења животне средине које изазивају, пише британска штампа, позивајући се на истраживање Уједињених нација.

У Србији многе фабрике чак и не стварају профит, али загађују животну средину, а процењује се да је годишња штета због загађења ваздуха између пола милијарде и милијарду и по евра. Четвртина становника удише загађенији ваздух него што је дозвољено. Озбиљнија истраживања о утицају аерозагађења на здравље људи никада нису рађена.

По концентрацији дима и чађи најзагађенији град је Ужице где се то одражава и на повећан број респираторних и кардиоваскуларних обољења, подаци су Института за јавно здравље Србије.

У последњој деценији пораст загађења регистрован је и у Смедереву, Костолцу и Београду. Тешко дишу и грађани Бора, Обреновца, Смедерева.

Национални представник за животну средину и здравље СЗО Елизабета Пауновић каже да je од свих болести у Србији, 27 одсто изазвано утицајима из животне средине, од којих је најјачи утицај аерозагађења.  

У Панчеву, где су се и оглашавале сирене за хемијску опасност, још није урађен довољно квалитетан мониторинг да би се извео закључак о утицају загађења ваздуха на здравље становништва. Испуњавање еколошких стандарда је и услов за добијање кредита у привреди.

"Не да можемо, него морамо да задовољимо еколошке стандарде, не само због кредита него због здравије животне средине у Панчеву", рекао је директор панчевачке "Петрохемије" Саша Павлов.

Потпуно испуњавање еколошких стандарда

Законом о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине прописано је да до 2015. године ни једно постројење неће моћи да ради без интегрисане дозволе. То значи потпуно испуњавање еколошких стандарда које је усвојила Европска комисија а до сада је није добила ни једна фабрика.

"Ниједно ново постројење које се буде градило у Србији неће бити неко старо загађујуће постројење које премештају из друге земље", рекао је министар животне средине и просторног планирања Оливер Дулић.

Према закону, а уз строг надзор Министарства животне седине Србију могу да се увезу само потпуно нова постројења, рекао је Дулић.

Станице за аутоматски мониторинг ваздуха биће постављене по целој Србији, а оне у Београду мере загађење чији узрок није индустрија већ саобраћај.

Према извештају СЗО из 2004. године Београд је био један од загађенијих европских градова, јер је концентрација издувних гасова из моторних возила у којима су бензен и азотдиоксид, врло често била и по неколико пута већа од дозвољене.

Према подацима из ове године концентрација загађујућих материја у једној од највећих саобраћајница Улици деспота Стефана већа је за 20 до 30 одсто од дозвољене.

Како је најављено коришћење бензина који садржи олово биће потпуно забрањено до 2015 године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи