Читај ми!

Недељу дана после трагедије – да ли су ученици из "Рибникара" спремни за планирани повратак у клупе

Тачно недељу дана од трагедије у Основној школи "Владислав Рибникар", планирано је да се ученици врате у клупе. На дилему родитеља да ли је време да деца крену у школу, стручњаци одговарају да на томе не би требало инсистирати. Kомеморација убијенима у школи на Врачару биће одржана сутра у Скупштини Града Београда. Министарство просвете моли медије да допусте породицама, ученицима и запосленима у школи да се у миру опросте од најдражих. Из пијетета према жртвама, РТС неће пратити комеморацију.

Слика на улазу у школу шести дан подсећа на трагедију у којој је страдало осморо деце и чувар. Та врата су отворена само за одрасле. Деца нижих разреда која од јуче долазе у продужени боравак улазе са друге стране.

Сутра ће истим путем у учионице моћи и остали ђаци. Уместо уобичајене наставе, деци ће бити пружена подршка и отворен разговор. Лекције и уџбеници биће отворени када и ученици и наставници процене да је за то дошло време.

"Доминантан став да деца што пре крену, различита мишљења о моделу и простору где да се крене у школу, од мишљења да се вратимо у нашу зграду, али заиста мишљење свих родитеља је да треба што пре да се крене, и мишљења стручњака која се баве менталним здрављем је да ова школа треба да буде место повратка", рекао је Игор Ђорђевић, председник Савета родитеља ОШ "Владислав Рибникар".

И чланица Савета родитеља Милена Васић навела је да је јединствен став да деци треба повратак у школу, али не на том месту.

"Сусрет је неминован, нико не бежи ни од тога ни од разговора, нама је то потребно али не на том месту, где пролазе мала деца и питају је л' овде гробље наших другара", истакла је Милена Васић.

У осталих 1.800 школа у Србији настава се одвија регуларно, а страх полако нестаје, кажу наставници. У појединим школама забрањена је употреба телефона и одложено оцењивање. Охрабрује их присуство полиције.

"Трудимо се да ово превазиђемо заједничким снагама, тимски, имали смо савет родитеља у четвртак како бисмо чули и родитељи и како бисмо заједнички могли да делујемо даље", рекла је Ивана Јоксимовић, директорка ОШ "Доситеј Обрадовић“ у Пожаревцу.

И наредних дана родитељима, наставницима, ђацима на располагању је помоћ и подршка психолога и психијатара. Напомињу да деци треба приступити пажљиво и без притиска.

"Често се ових дана чује разговарајте са децом, у ствари је поента да чујемо пре свега дете, да не видимо дете онаквим каквим ми желимо да оно буде него да чујемо какво оно стварно јесте. То јесте канал, пре свега да чујемо, слушамо, а онда започиње разговор", навела је Наташа Стојановић, педагог Гимназије "Свети Сава" у Београду и члан Тима за психолошке кризне ситуације.

Психијатар Владимир Дилигенски поручио је да деци никако не треба спречавати да се друже.

"Деца воле да се друже, њима је суштинска потреба да се друже, то им никако не спречавати, на неки начин они ту елаборирају оно што имају да елаборирају и покушавају да нађу најбоље решење за своје учење, да добију добре оцене, крај је године и да се то што пре врате у свој колосек", истакао је професор Дилигенски.

За повратак на колосек потребно је време. Отац који је у другој трагедији изгубио 15-годишњу ћерку, поручује – важна је подршка система и стручних људи.

"То је оно што је нама највише недостајало у данима када се и трагало за Тијаном и касније након сазнања да је Тијана била мртва и то је нешто што данас саветујем свим људима који раде са породицама али и породицама – да затраже стручну помоћ", навео је Игор Јурић.

Помоћ породицама настрадалих у трагедији у "Рибникару" могуће је упутити и преко наменских рачуна, отворених на иницијативу родитеља, школе и њених некадашњих ученика.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару