Освештана црква Светог Ђорђа у Призрену

Православну цркву Светог Ђорђа у Призрену освештао администратор Рашко-призренске епархије владика Атанасије. Храм, који је био запаљен и оскрнављен у мартовском насиљу 2004, обновљен је прошле године.

У Призрену је освештана православна црква Светог Ђорђа, обновљена прошле године након што је запаљена и оскрнављена у мартовском насиљу 2004. године. Администратор Рашко-призренске епархије владика Атанасије служио је литургију.

На литургији, којој је присуствовало више од 100 Срба са Косова и Метохије, присуствовали су и епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и викарни липљански Теодосије.

Скуп је обезбеђивала Косовска полиција, уз присуство припадника Кфор-а.

Црква Светог Ђорђа седишта је епархије и налази се у центру Призрена. Владика Атанасије је раније изјавио да жели да се епископ Рашко-призренске епархије врати у Призрен, одакле је прогнан у марту 2004. године у нападима албанских екстремиста на Србе.

У Призрену је, у мартовском насиљу 2004, разрушено 13 православних цркава и владичански двор Рашко-призренске епархије.

Од око 10.000 Срба који су живели у Призрену до рата 1999. године, данас је остало, према подацима пароха призренског Михаила, 17 одраслих и једно дете.

У мартовском насиљу 2004. на Косову и Метохији је порушено преко 30 цркава и манастира.

Освештавање православних цркава порушених у насиљу Албанаца у марту 2004. године почело је јуче освештавањем цркве Светог Николе у Приштини.Црква у Приштини је обновљена у акцији Савета Европе, Европске комисије, косовске владе, Епархије рашко-призренске и других.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи