Регион заједнички против криминала

Искрена и доследна сарадња полиција и правосудних органа у региону, једина је права препрека организованом криминалу на овим просторима.

Искрена и доследна сарадња полиција и правосудних органа земаља региона, уз правовремену размену информација, једина је права препрека организованом криминалу на овим просторима.

Полицајци кажу да се на тај начин може превазићи и један од главних проблема са којима се суочавају у тој борби-злоупотреба двојних држављанстава.

Упозоравају да се проблем додатно компликује када поједине криминалне групе имају заштиту политичких ментора.

Организоване криминалне групе на овим просторима не познају границе, веру и нацију, једина светиња им је новац и зато су често корак испред полиције.

Правосудним органима су некада везане руке, јер се дешава да криминалци после злочина побегну у земљу чије држављанство имају како би избегли изручење.

Једно од решења је потписивање споразума којима би се омогућило уступање кривичног гоњења и размена доказа.

"Тог тренутка када криминалци схвате да немају упориште ни у једној држави онда ћемо сигурно променити ту слику. Бојим се да у овом тренутку све земље у региону па и шире немају јединствен интерес", каже Милорад Вељовић, директор полиције Србије.

Хапшење осумњичених за убиство Иве Пуканића, разбијање криминалне групе Дарка Елеза, акције "Делта", "Леутар" и "Градина" у којима је ухапшено више од 80 осумњичених за шверц наркотика примери су добре сарадње полиција Србије, Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине.

Заједнички истражни тимови су следећи ниво сарадње.

Заједнички истражни тимови

"То апсолутно подразумева да истражитељи из свих тих држава морају радити заједнички у једном истом тиму. Ми заправо претпоставку да такви заједнички истражни тимови функционишу имамо, имамо медђу уговоре који то предвиђају", каже Крунослав Боровец, из МУП-а Хрватске.

Полиције и правосуђа земаља региона морају инсистирати на размени података о имовини криминалаца како се не би дешавало да нелегално стечен новац у једној држави покушају да легализују инвестирањем у другој.

"Чињеница је да поједине криминалне групе имају заштиту одређених ментора али ако сарадња полиције функционише како треба онда та заштита на неки нацин пада. А чињеница је да правог организованог криминала нема без спреге са влашћу, са политиком", рекао је Вељовић.

Најважнији фактор интеграције балканских мафијаша је дрога.

Управо том проблему је била посвећена прошлонедељна конференција министара унутрашњих послова земаља бивше Југославије.

Судећи по изјавама министара мафија има много разлога за забринутост јер ниједна држава није спремна да жртвује своју европску будућност због постојања организованог криминала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи