Војска Србије темељ политике мира

Председник Борис Тадић поводом обележавања Дана Војске Србије рекао да она мора да остане кључни чинилац спољне, а никако унутрашње политике државе. Шутановац уручио годишње награде за најбољи научноистраживачки пројекат, докторску дисертацију и магистарски рад.

Поводом обележавања Дана Војске Србије 15. фебруара, председник Србије Борис Тадић  изјавио је да је Војска Србије један од кључних чинилаца одвраћања од рата и као таква, темељ политике мира на којој Србија инсистира на почетку 21. века.

Војска мора да остане кључни чинилац спољне, а никако унутрашње политике државе, истакао је Тадић у обраћању представницима војске и Министарства одбране на пријему у Председништву.

"Реформа система одбране подразумева да војска увек има заслужено место у нассем друштву, да су наше оружане снаге део глобалног мировног и одбрамбеног система, да је Србија чинилац мира и да је спремна да преузме одговорност у региону, али и у мировним мисијама у свету", рекао је Тадић, који, по уставу, има и функцију врховног команданта оружаних снага.

Само таква Србија, према његовим речима, биће поштована у међународној заједници и имаће капацитет да брани своје легитимне интересе и права.

Председник је оценио да је завршетак процеса професионализације војске крајем ове или почетком идуће године реалистичан циљ, али и поручио да свима који желе да служе војни рок то мора бити и омогућено како би се очувала чврста веза између војске и грађана.

"Наша војска је неодвојиви део српског друштва - тако је било одувек, тако ће бити и у будућности", рекао је Тадић.

Србија се, како је казао, данас налази у комплексним политичким збивањима, и један од изазова са којима се суочава јесте и економска криза, која изазива и безбедносну нестабилност.

"Важно је да војска и систем одбране буду кроз процес реформисања ојачани и да војска у друштву заузме улогу која јој припада, да припадници наших оружаних снага у процесу обуке буду оспособљени за одговор на све изазове, али и да војска буде непрекидно под цивилном контролом", рекао је Тадић.

Честитајући Министарству одбране на успешном реализовању реформи у систему одбране, председник Тадић је истакао значај побољшања економског положаја припадника војске.

Улагање у одбрану доприноси читавом друштву

"Свака војска може извршити своју обавезу само ако држава брине о егзистенцијалним потребама припадника оружаних снага", рекао је Тадић, подсетивши да улагање у систем одбране јесте заправо инвестирање у општи технолошки и економски развој читавог друштва.

Пријему у згради председника Србије, поводом 15. фебруара - Дана Војске Србије, су, између осталих, присуствовали министар одбране Драган Шутановац, чланови Генералштаба и највиши официри свих видова и родова Војске.

Министарство одбране и Војска Србије и ове године низом активности обележавају 15. фебруар - Дан Војске у знак сећања на Сретење и почетке стварања савремене српске државе и војске.

За празник Војске Србије одређен је датум који симболизује почетак стварања нове српске државе и српске војске, када се обележава и Дан државности.

Дан Војске, од када је Србија поново постала самостална држава, обележава се од 2007. године на Сретење - 15. фебруара, а за тај празник везују се два важна догађаја - Први српски устанак и доношење првог српског Устава.

Одређивање Сретења за дан наших оружних снага показује да имамо континуитет војног организовања у Србији, а указује на повезаност српске државе и војске.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи