Умањене босанске пензије

Пензионери који су део пензије зарадили у Босни и Хецеговини имају знатно мања примања, јер та држава враћа дуг Србији, умањујући им пензију за трећину.

У складу са Споразумима о социјалном осигурању између Србије и бивших југословенских република, фонд сваке земље исплаћује пензију за део стажа остварен у њој.

Сваки фонд мора и да врати новац држави која је уместо њега, до потписивања споразума, исплаћивала целу пензију.

Међутим, они који су део пензије зарадили у Босни, сада имају знатно мања примања, јер та држава враћа дуг Србији, умањујући им пензију за трећину.

Свештеник Зарије Зарић је примао 23.000 динара, како каже, лепе пензије, од српског пензијског фонда. По новим решењима које је добио од нашег и пензијског фонда из Босне, његово месечно примање је преполовљено.

Из Босне ће за 33 године службовања добити пензију од око 6.000 динара а за пет година службе у Србији имаће око 5.500 месечно.

До сада је слична решења добила трећина од 15.000 пензионера на које се то односи. Њихово споро доношење одложило је ефекат тог споразума који је потписан још у време када је Србија била у саставу државне заједнице са Црном Гором.

"Тада је постојао став да се на неки начин заштити фонд ПИО Србије да намири што више дуга макар и по цену да се одбија трећина пензија корисника", рекао је директор Завода за социјално осигурање Зоран Пановић.

Потпредседник Владе Јован Кркобабић најављује да ће предложити Влади да донесе одлуку којом би заштитила те пензионере.

У Републичком заводу за социјално осигурање су рекли да за то није неопходна измена Споразума на чију се ратификацију по правилу дуго чека, већ само пратећих административних споразума.

"Оно што ми знамо у контактима са фондовима Републике Српске и Босне да постоји и њихова заинтересованост, чак и писана иницијатива. Они подржавају да се промени административни споразум у том смислу", рекао је Пановић.

На тај начин, пензије из Босне више не би биле умањиване за трећину, јер се не умањују ни примања из осталих бивших република.

За сада се једино не примењује споразум са Словенијом, јер га ни пет месеци након потписивања словеначка скупштина није ратификовала.

Око 10. 000 пензионера у Сбији, са словеначким стажом то са нестрпљењем ишчекује јер су словеначке пензије, у просеку дупло веће од наших.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи