Крњево против отпада

Мештани села Крњева код Велике Плане противе се одлуци Владе да се у близини њихових кућа, макар и привремено складиште посебне врсте отпада.

Некадашњи објекти Војске Србије у Крњеву код Велике Плане требало би да постану привремена складишта за посебне врсте отпада. Одлуку о томе Влада је донела прошле године. Међутим, становници Крњева томе се противе.

Мештани Крњева сматрају да је протест једини начин да се од тога одустане, јер се боје загађења воде за пиће у локалном водоводу. Затражили су објашњење од надлежних у општини Велика Плана. Председник те општине на скупу у центру Крњева рекао је да ни сам не зна о каквом је складиштењу реч.

Међутим, члан опшинског Већа Жељко Рајић, објаснио је да је у складу са прошлогодишњом одлуком Владе Србије некадашњи објекат Војске одређен за привремено складиштење посебних врста отпада.

"Према речима Репубуличког еколошког инспектората ту ће бити лагероване боје и лакови, којима је истекао рок, такође и лизол из донација ЕУ и искоришћена трафо уља", навео је Рајић.

Гостујући у емисји РТС-а "Ово је Србија", помоћница министра за екологију Љиљана Станојевић, рекла је да је у том војном објекту до сада складиштен много опаснији материјал, од онога који ће бити привремено одлаган. 

"Много су опасније дивље депоније у самом Крњеву. Отпад који ће тамо бити одлаган паковаће се по прописима још на месту настанка, биће одлаган у регалима и на безбедан начин транспортован у иностранство на даљи третман", објаснила је Станојевић.

Помоћница министра за екологију је нагласила да ће све активности везане за складиштење отпада бити отворене за медије и јавност.

Таквих складишта биће још, а Министарство екологије жели да покаже грађанима Србије да се отпадом може управљати на безбедан начин.

Привремено складиште у Крњеву биће отворено за посете грађана и медија.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи