Опроштај од Михајла Марковића

У присуству породице, великог броја пријатеља и поштовалаца на Новом гробљу у Београду кремирани посмртни академика Михајла Марковића, једног од водећих српских филозофа 20. века и оснивача СПС-а. Кремацији присуствовали председник Тадић и потпредседник владе Дачић.

Посмртни остаци академика Михајла Марковића једног од највећих српских фолозофа 20. века, кремирани су на Новом гробљу у Београду у присуству породице, великог броја пријатеља и поштовалаца.

Марковића, који је преминуо у 87. години, испратили су председник Србије Борис Тадић, потпредседник владе Србије и председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, велики број чланова Српске академије наука и уметности, професора београдског Универзитета и Филозофског факултета, као и чланови СПС-а чији је један од оснивача, али и других политичких странака.

У име САНУ од Марковића се опростио академик Коста Чавошки који је рекао да је наш познати филозоф један од најпознатијих и најугледнијих чланова САНУ, који је то постао још 1963, у својој четрдесетој години. "Својим угледним именом и великим научним делом скоро 47 година сведочио је широм света о часном имену наше Академије", нагласио је Чавошки.

Губитак за социјалисте и филозофску мисао

На комеморативном скупу одржаном у просторијама Социјалистичке партије Србије речено је да је његова смрт велики губитак не само за СПС, већ и за филозофску мисао у Србији.

"Академик Михаило Марковић био је један од највећих имена српске филозофске мисли, један од оснивача Социјалистичке партије Србије и један од настављача социјалистичких идеја, чија се традиција у Србији протеже више од два века", рекао је председник СПС-а Ивица Дачић, опраштајући се од Марковића.

Дачић је истакао да је Марковић био учитељ и пример другим генерацијама, доследан свом филозофском учењу, а његово име једно је од највећих имена српске филозофије, познато и признато у целом свету.

Комеморацији су, поред чланова породице Марковић, присуствовали руководство СПС, Марковићеви саборци и некадашњи функционери социјалиста, пријатељи и поштоваоци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи