Критике на рачун Високог савета судства

Друштво судија Србије протестовало против изјаве председнице Високог савета судства у којој је изнела оптужбе на рачун појединих, неименованих судија. Повереник за информације од јавног значаја саопштава да нема доказа да је Високи савет судства, током избора судија, користио податке БИА.

Повереник за информације од јавног значаја, Родољуб Шабић, саопштава да нема доказа да је Високи савет судства, током избора судија, користио податке Безбедносно-информативне агенције.

Истовремено, повереник је усвојио жалбу Друштва судија Србије и наредио Савету да Друштву достави све тражене информације о реизбору.

Председница Друштва судија Србије Драгана Бољевић оцењује да налог стиже касно, и да ће Друштво размотрити да ли постоје елементи кривичног дела у, како оцењује, недоличној изјави председнице Високог савета судства Нате Месаровић, у којој је изнела оптужбе на рачун појединих, неименованих судија, које нису изабране.

Друштво судија оштро је протествовало поводом наводних иступа, наводећи да они тиме "вређају част и углед неизабраних судија и урушавају углед судијске професије у целини".

Друштво сматра да је судијама које нису изабране ускраћено право да активно учествују у поступку избора и да се изјасне о свим примедбама на њихову стручност и достојност, а није им достављена ни образложена одлука са конкретним разлозима због којих им је престала судијска функција.

"Судија није збирна именица. Судија има своје име и презиме, па и одговорност судије мора бити индивидуална", наведено је у саопштењу Друштва судија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи