Преглед штампе (09. 02. 2010.)

Политика: Ко не верује порезницима, може да ангажује вештаке, Press: Судија тукла мужа!, Блиц: Хитно проверити имовину шефова кабинета, Новости: Измузена приватизација, пише београдска дневна штампа

Ко не верује порезницима, може да ангажује вештаке

„Пореска управа ће приликом конверзије права коришћења у право својине грађевинског земљишта утврдити цену која ће бити релевантна за државу и сви они који не буду задовољни, било да су у питању државни или приватни субјекти, имаће могућности да путем званичног судског вештака, техничке или грађевинске струке, утврде праву вредност", рекао је јуче Драгутин Радосављевић, директор Пореске управе.

Процена ове службе Министарства финансија биће полазна основа за утврђивање накнаде, коју ће корисници градског грађевинског земљишта, стеченог куповином фирми кроз приватизацију или стечај, моћи да конвертују у власништво.

Прелазак права коришћења у право својине мораће да плате и фирме које су деведесетих година добиле земљиште на трајно коришћење, а нису га привеле намени нити су склопиле уговор о закупу.

Пошто им град није утврдио право престанка коришћења и одузео им плацеве, према новом закону плаћаће конверзију.

Критеријуми и методе обрачуна објеката и земљишта, каже Радосављевић, зависе и од локације, инфраструктуре или планиране изградње на том месту. Пореска управа ће, како истиче, бити објективна приликом процене.

Министарство животне средине и просторног планирања је уредбом о конверзији права коришћења у право својине дефинисало критеријуме према којима ће се руководити Пореска управа (локација, степен комуналне опремљености, урбанистички параметри, намена земљишта и као најважнији средња прометна вредност земљишта у сличној или истој урбанистичкој зони). Од процењене тржишне вредности земљишта одбијаће се вредност капитала уложеног да би се дошло до тог земљишта.

Приликом одређивања висине накнаде, важну одлуку имаће и локалне самоуправе. Оне ће своје ценовнике за пренамену индустријског земљишта у грађевинско или пољопривредног у грађевинско морати да прилагоде тржишним условима.

И друге државне установе, према Радосављевићевим речима, треба да обаве свој део посла. Пре свега се мисли на Републички геодетски завод који ове године треба да заврши регистар непокретности у Србији. „Први пут имаћемо на једном компакт диску комплетну непокретност која се налази на територији Србије - како пољопривредног и грађевинског земљишта тако и стамбених, пословних и других инфраструктурних објеката", наводи директор Пореске управе.

Судија тукла мужа!

Међу судијама које су реизабране налази се и Јелена Петрик-Поповић, судија Основног суда у Суботици, која је оптужена јер је тукла мужа!

Како сазнаје Прес, она се терети да је извршила кривично дело „насиље у породици", пошто је „опасним оруђем" нанела телесне повреде бившем супругу Перици Поповићу! Извори Пресса тврде да се Петрик-Поповић обрачунавала и са мужевљевом љубавницом!

У оптужном предлогу у који је Прес имао увид, а који је заведен под бројем К 278/09, стоји да се Петрик-Поповић сумњичи да је ово кривично дело извршила 14. јула 2007. године у Суботици.

- Применом насиља и дрским понашањем, користећи средство да телесно тешко повреди или тешко наруши здравље, повредила је телесни интегритет, душевно стање и спокојство члана своје породице, и то бившег супруга, оштећеног Перице Поповића, на тај начин што га је ударила замахнутим вратима путничког аутомобила, од чега је он пао на зид и задобио лаку телесну повреду у виду нагњечења и раздеротине десног лакта, при чему је била свесна свог дела и његове забрањености и хтела његово извршење - пише, између осталог, у оптужном предлогу који је 19. марта заведен у Општинском суду у Суботици.

Јелена Петрик-Поповић се терети да је извршила, како пише у оптужном предлогу, „кривично дело насиље у породици из члана 194, став два у вези са ставом 1 Кривичног закона", који иначе подразумева да је ово кривично дело извршено „опасним оруђем".

Саговорник Пресса из Основног суда у Суботици каже да је судија, поред бившег супруга, физички нападала и његову тадашњу љубавницу, а сада супругу.

- У Суботици сви знају да су се они тукли и да је његову љубавницу тукла на јавном месту. Судија је чак знала са шљивом испод ока да долази на суђења - прича наш саговорник.

Јелена Петрик-Поповић јуче је рекла за Прес да су наша сазнања делом тачна, делом нетачна.

Хитно проверити имовину шефова кабинета

Најближи сарадници министара, њихови шефови кабинета и саветници бирају се далеко од очију јавности, раде у сенци и далеко су од сваке контроле. Њихова имовина није на провери Агенције за борбу против корупције, јер они грешком закона не спадају у функционере, иако често пресудно утичу на одлуке.

Слободан Хомен, државни секретар у Министарству правде, и један од аутора Закон о Агенцији каже за "Блиц" да би закон требало променити јер шефови кабинета и саветници имају "далеко већи утицај на одлуке највиших функционера него просечан државни службеник".

- Закон о државним службеницима предвиђа да само шефови кабинета председника и потпредседника Владе имају статус функционера и то би требало исправити и усагласити закон. Државни чиновници немају законску обавезу пријављивања имовине и ту смо поштовали стандард Савета Европе. Међутим, шефови кабинета министара се, по мом мишљењу, грешком третирају као државни службеници иако их постављају сами министри и више су везани за њих него за државну управу - каже Хомен за "Блиц".

Питање ко су људи из сенке чије савете слушају највиши државни функционери и да ли преко њих на важне државне одлуке могу да утичу тајкуни или криминалци, постављено је много пута у Србији, а прошле недеље је поново покренуто причом о шефу кабинета министра полиције Ивице Дачића. Јер Дачић, један од стожерних лидера владајуће коалиције, има два кабинета и два шефа кабинета, за разлику од друге тројице вицепремијера.

Измузена приватизација

Млеко са фарме крава "Војводина" из Старчева код Панчева, око које се протеклих дана дигла узбуна због шокантних слика са угинулим кравама које леже у обору крај музара, откупљивано је као екстра класа! Радници ове фарме кажу да је оваква слика постала свакодневица након што је пре три године Драгослав Марковић приватизовао ову економију. Услови су се тада погоршали за раднике, али и за стоку.

Слика штала у којима се музу краве, као и простор за тељење крава дан после телевизијског прилога није изгледала ни делимично лоше као на видео-снимку, који је објављен на телевизијама. Стока делује чисто и није неухрањена, док је простор где се музу релативно чист.

С друге стране, радници ове фарме Груја Шајић, Слађан Јовановић и Звонко Цветковић, суспендовани с посла прошле недеље, тврде да су животиње занемарене, јер радници одлазе због неповољних услова за рад. Њихову причу у петак је потврдило још петоро радника ове фарме, који такође очекују суспензију.

- За викенд су довели неколико радника из друге фирме да брзо однесу лешеве животиња и очисте штале - прича Шајић. - Животиње умиру од глади. Гледали смо како у тору јагњад сисају угинулу овцу. Хране на фарми има, али нема ко да је да животињама. За последњих десет дана, седморо запослених дало је отказ. Плате касне по неколико месеци и све су мање, радимо двократно по 12 сати, и махом ручно. Радник је раније просечно музао по 60 крава дневно, а сада су обим посла повећали на 160.

У Ветеринарској амбуланти "Минић", која брине о животињама на овој фарми, кажу да услови за стоку у АД "Војводина" нису добри као пре петнаестак година, али истичу да језив призор са видео-снимка раније нису виђали.

Ипак, језиви снимци угинулих крава на приватизованој фарми у Старчеву, поред којих живе краве шетају, више су него узнемириле јавност. Најуже руководство фирме, међутим, оградило се од тврдњи радника да су краве на овој фарми неухрањене и да гладују.

Боривоје Додић, директор АД "Војводина" каже да је главни разлог нерад и суспензија појединих радника. Фарма је, каже, отворена за све медије, и могу да дођу и погледају све што их занима.

Али, да су услови за узгој стоке на овој фарми, ипак, били веома лоши, потврђује и ветеринарска инспекција. У протекла три дана инспекција је чак два пута обишла спорну фарму. Најпре је, у петак, 5. фебруара, ветеринарски инспектор утврдио да нема угинулих животиња, али да је хигијена у свим просторијама за држање и узгој животиња веома лоша.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи