Преглед штампе (06. 02. 2010.)

Новости: Сваки дан нове вести, Press: Полиција испитује везе Шарићевог клана са државом, Политика: Ужичка муниција за америчке пушке, Блиц: Извадили тумор тежак 6,5 килограма, пишу београдски дневници

Сваки дан нове вести

Координатор Акционог тима за сарадњу с Хашким трибуналом и тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је да су наше службе ангажоване 24 сата на завршетку наше међународне обавезе, трагајући за преосталим хашким бегунцима, али се те акције обављају далеко од очију јавности.

"Свако јавно објављивање изазива спекулације, прогнозе, драматичне наслове, узнемиреност... Пустите нас да радимо у тишини и да гласно објавимо када их будемо ухапсили", рекао је Вукчевић "Вечерњим новостима".

"Чинимо све да дођемо до (Ратка) Младића и (Горана) Хаџића. Изјаве званичника који нису укључени у рад Акционог тима у Србији не схватам превише озбиљно. То су политичке процене које се базирају на неким општим знањима и 'генералним истинама'", истакао је он поводом тврдњи неких званичника у БиХ да Младић још има своје финансијере.

Вукчевић је нагласио да су Младић и Хаџић потребни у Хагу. "То је наш једини и коначни циљ. И чинимо све да га остваримо", поручио је он.

Вукчевић је истакао да се ради у изузетно доброј координацији, што је и туžилац Хашког трибунала Серж Брамерц још једном констатовао и он има комплетан преглед свих наших акција и његова оцена је заснована на томе.

Зато Вукчевић очекује објективан извештај Брамерца, заснован на чињеницама које се дешавају на терену.

"Брамерц је велики професионалац, тужилац, и ја га зато одлично разумем. Споразум о стабилизацији и придруживању је изузетно значајан за нашу државу, а два хашка бегунца нам стоје на путу да безболно уђемо у евроинтеграције. С друге стране, то је политичко питање и верујем да ће наши политичари успети да објасне својим колегама из ЕУ колико Акциони тим професионално ради", рекао је он.

Вукчевић је најавио одузимање имовине стечено пљачком у минулим сукобима на подручју бивше ЈУ.

"Интензивно радимо на томе. У току су финансијске истраге и врло брзо ћете чути нове вести. Улазимо у три велика предмета у којима су управо, поред злочина које примарно истражујемо, осумњичени извршили и пљачке и силовања. У првом који је на реду, реч је о 200 жртава", истакао је Вукчевић.

Он је рекао да мисли да је посао избора тужилаца и заменика обављен професионално.

"Ретки су гласови који критикују наш рад. Сада предстоји озбиљна анализа, пратимо стање у правосуђу и спремни смо да интервенишемо, уколико се укаже потреба, прво избором преосталих тужилаца на места која нису попуњена, а потом и проширењем систематизације, уколико за тим буде потребе", најавио је Вукчевић.

Полиција испитује везе Шарићевог клана са државом

Министар полиције Ивица Дачић каже да криминални клан браће Шарић није могао да кријумчари тоне дроге и легализује огромну имовину стечену криминалом без подршке власти, политичких странака, тужилаштва и полиције! Дачић је тако потврдио јучерашње речи државног секретара Слободана Хомена да су Шарићи имали подршку дела српских странака и медија. Истовремено, стручњаци упозоравају да клан има најмање стотинак својих инсајдера у државном апарату.

Министар полиције каже за Прес да Шарићи годинама уназад имају своје људе на одговорним положајима.

- Вероватно је да су имали упориште у разним структурама, од власти, странака, тужилаштва па до саме полиције. И то годинама уназад. Уосталом, они су још 2005. године добили српско држављанство. Међутим, од када сам ја дошао на чело полиције, они су дефинисани као једна од највећих криминалних група - каже Дачић.

На питање да ли има сазнања да Шарићи и сада имају своје људе у полицији, министар је одговорио:

- Ми се трудимо да сваку акцију држимо у највећем степену тајности, да о њој зна врло мали број људи. И да се о акцији ништа не зна све до тренутка када се у њу креће. Полиција већ дуго прати све комуникације према том криминалном клану, пре свега са циљем да буду лоцирани његови припадници, али немамо конкретне информације да и даље имају људе у МУП-у. Што се тиче наших сазнања о томе где се Драко Шарић сада налази, неке информације и трагови нас воде ка Црној Гори.

Специјални тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић каже да се испитују све околности у оквиру истраге против криминалног клана Драка Шарића.

- Истрага је у току, али ми у овом тренутку не можемо да говоримо у ком правцу се она креће. Логично је, да се поред кривичне, воде и друге истраге које су у вези са имовином - каже Радисављевић.

Потпредседник Међународног борда за борбу против наркотика Марко Ницовић тврди да за Шариће у сваком тренутку „ради" око стотинак људи из полиције, тужилаштва, политичких структура и власти.

Ужичка муниција за америчке пушке

Фабрика нам је постала мала да бисмо могли да одговоримо захтевима из целог света, а посебно са америчког тржишта. Тамо смо, што је показао недавни сајам „Шот шоу" у Лас Вегасу, уз раме са најпознатијим светским произвођачима муниције. У овој бранши код њих постоји ред: на врху су „Федерал", „Ремингтон", „Винчестер", а одмах иза њих је „Први партизан". Све те фабрике су пожелеле да успоставе дугорочну сарадњу с нама, а ако вас такви траже, то значи да имате квалитет и место на тржишту. Слично је и у Европи. Ту већ шест година блиско сарађујемо са белгијским „ФН Херсталом". То партнерство годишње нам доноси десет милиона евра, а радити с њима јесте рецимо као да наша „Застава" послује с „Мерцедесом"...

Тако за „Политику" говори генерални директор ужичког „Првог партизана" Добросав Андрић по повратку са сајма у Лас Вегасу, најпрестижнијег у овој бранши, на који цео свет долази да нуди оружје и муницију. Америка је непресушно тржиште, на које је, напомиње директор, „Први партизан" у прошлој години извезао комерцијалну (спортску и за лов) и војну муницију у вредности од 25 милиона долара. За ову годину, пошто квалитет ужичке муниције и њихова цена („а да бисте продавали у Америци морате бити добри колико и они, а нешто повољнији с ценом него они", каже Андрић) задовољавају захтеве, за петину (око пет милиона долара) биће повећан извоз ове ужичке фабрике на тржиште САД.

И све то, да парадокс буде већи, у години која је, снажном експлозијом у погону и страдањем радника, жестоко потресла „Први партизан". Фабрику која је пре тога била у силном успону, из године у годину повећавала производњу, за 2008. годину са производњом од 150 милиона комада муниције, пушчане и пиштољске, постигла рекорд. А онда је трагедија запретила да угрози такав напредак и пословне позиције у свету (у извоз иде 95 одсто производње).

Извадили тумор тежак 6,5 килограма

Лекарски тим ужичке болнице, предвођен др Едином Мутевелићем, прексиноћ је оперисао пацијенткињу С. Г. (57) оболелу од рака дојке и приликом хируршког захвата, из оболелог органа извадио малигни тумор тежак чак шест и по килограма.

Несвакидашња и ризична интервенција у ужичкој болници, какву не памте ни најстарији лекари ове установе, изведена је у четвртак увече. Захват је трајао око деведесет минута, а са доктором Мутевелићем у операционој сали били су и хирург Владе Стокић и анестезиолози Момо Плазинић и Верица Васиљевић.

Пацијенткиња С. Г. из Љубовије, прича за "Блиц" др Един Мутевелић, примљена је у ужичку болницу у четвртак пре подне услед наглог крварења.

- Она се у ужичку болницу јавила пре четири-пет месеци, после чега јој је узета биопсија и одређена терапија. Карцином у њеној дојци био је тада упола мањи него прексиноћ када је извађен, али опет толико велики да га је било тешко оперисати. Одредили смо јој хемотерапију, јер смо рачунали да ће се услед дејства лекова тумор смањити и да ћемо га касније лакше оперисати - прича др Един Мутевелић.

Међутим, каже овај познати хирург, догодило се нешто сасвим супротно.

- Уместо да се смањује, карцином је почео нагло да расте, просто да буја. Пацијенткиња је ишла у Београд на лекарске конзилијуме и тамо је донета одлука да јој се даје симптомска терапија. Искрено, њене шансе да се извуче нису биле велике - наставља др Мутевелић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи