Решење за медицински отпад

Петнаест одсто медицинског отпада, од укупно 46.000 тона, колико месечно остане у здравственим установама Србије, представља опасност. Нови правилник али и технологија за његову прераду умногоме ће решити проблем.

Од 46.000 тона медицинског отпада у здравственим установама Србије, чак 15 одсто опасно је по здравље људи и ако се не обради на прописан начин може довести до ширења инфекције.

Како би се стало на пут том проблему, Министарство животне средине, у сарадњи са Министарством здравља, припремило је нови Правилник о управљању медицинским отпадом који ће јасно дефинисати процедуре, критеријуме и начин на који се управља тим отпадом у Србији.

У српским болницама има око 60.000 места за смештај оболелих, а свако произведе око 500 грама медицинског отпада. Захваљујући машинама за прераду тог отпада, количина се смањује на 350 грама, а зараза елиминише. Већ две године, на тај начин Институт за мајку и дете успешно уништава медицински отпад.

"Када је почео пројекат ми смо били били једна пилот болница, која је добила машину за униставање инфектовног медицинског отпада и претварање у комуниални отпад", објашњава доктор Драгутин Тричковић, директор Института за мајку и дете.

Постоје три врсте медицинског отпада - инфективни, који се прерађује и постаје комунални, затим патоанатомски, односно људски органи и делови тела, који се сахрањују, као и фармацетски отпад.

Апел грађанима 

Хемијски и фармацеутски отпад сакупља се и извози, међутим и грађани по својим кућама имају лекове којима је истекао рок.

"Позивам све грађане да сачекају јер ћемо ми ускоро по систему апотека организовати прикупљање лекова којима је истекао рок употребе, а потом ћемо преко различитих механизама видети шта са њим да радимо", апелује Оливер Дулић, министар животне средине и просторног планирања.

Наша намера је, објашњава Дулић, да организујемио постројења по којима ће се овај фармацеуски отпад спаљивати - односно третирати и то је нешто што можемо да урадимо у наредних неколико месеци.

Након доношења Правилника, све здравствене установе мораће прописно да пакују и чувају медицински отпад, а биће и дефинисани начини њиховог даљег третирања. Свака од тих установа мораће да именује и одговорно лице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи