Преглед штампе (03. 02. 2010.)

Новости: Србија хитно улази у Европу, Политика: Косово: Три правосуђа, а правде ниоткуда, Блиц: Застарели судски поступци против странака, Press: Скандал у скупштини: Афера шамар, пишу београдске новине

Србија хитно улази у Европу

Министар спољних послова Шпаније и председавајући Савета министара ЕУ Мигел Анхел Моратинос је изјавио да Шпанија снажно подржава европске интеграције Србије и да признавање Косова није предуслов за улазак Србије у Европску унију.

" Са Србијом смо остварили веома значајан напредак у процесу европских интеграција током последњих недеља 2009, и то Шпанију радује. Уверени смо, уколико овако настави, да ће бити услова за њено релативно брзо напредовање у процесу европских интеграција. Сада је на државама чланицама ЕУ да донесу одлуку о следећим фазама процеса, посебно када је реч о разматрању апликације за добијање статуса кандидата. За разлику од праксе у прошлости, одлука да се затражи од Европске комисије да сачини извештај на основу кога ће Савет министара разматрати поднету кандидатуру је постала рутинска. Али, инсистирам, државе чланице су те које у сваком тренутку имају последњу реч и потребно је да се све сложе да би се донела оваква одлука, изјавио је Моратинос у ексклузивном интервјуу "Новостима".

Шпанија очекује да би извештај могао да се затражи што пре, како би Европска комисија могла да настави са уобичајеним поступком. Исто тако очекујемо и да би државе чланице могле да одлуче до јуна да одмрзну почетак процеса ратификације ШП. Све то би у огромној мери допринело да се убрза процес интеграције Србије.

Предлог који је иницирао премијер Грчке Јоргос Папандреу, познат као Агенда 2014 за западни Балкан, несумњиво је, сматра Моратинос, веома амбициозан, али, по мом мишљењу, његов значај у политичком смислу је у томе да нас све подсећа колико је важна балканска интеграција у ЕУ. Ја бих чак рекао, хитна. Зато овај предлог представља подстрек како бисмо сви учинили потребне кораке за брзо напредовање у овом процесу.

Говорећи о Косову и Метохији Моратинос је изјавио да је " став Шпаније око Косова добро познат и поштован у међународној заједници и међу државама чланицама ЕУ. Очигледно је да то питање није решено ни у оквиру УН, ни на терену. Очекујемо да МСП да своје мишљење током наредних месеци у вези с питањем легалности једнострано проглашене независности Косова... Позната нам је спремност Србије да поново покрене дијалог без претходног условљавања како би се нашло коначно, одрживо и обострано прихватљиво решење у вези са статусом ове територије. Ми подржавамо овај приступ који је у потпуној сагласности са међународним правом. Сваки договор прихватљив за обе стране био би веома пожељан. Уколико не дође до нових околности, позиција Шпаније око Косова ће остати непромењена.

" Многе земље деле нашу позицију у погледу Косова и знају да је наш став принципијелан и да јасно одражава наше виђење међународног права. Они који не деле нашу визију схватили су да морају да је поштују", истакао је Моратинос.

" Више пута смо рекли Србији - признавање Косова неће бити предуслов за њен улазак у ЕУ. Истовремено, не заборављамо да ће морати да се решавају питања на путу интеграције и да, дугорочно гледано, мора да се обезбеди да европска перспектива буде на добробит свих у региону, без разлике, али не искључиво на штету интереса Србије, изјавио је Моратинос.

Косово: Три правосуђа, а правде ниоткуда

Србин из Лепосавића кога је претукао и теже повредио комшија, такође Србин, узалуд је ових дана тражио помоћ адвоката. Правду за сада неће моћи да потражи ни у једном од три правосудна система на Косову. „Наши судови, који раде по законима Србије на северу Косова, не могу да суде за кривична дела, а овде је то случај због наношења телесних повреда, Еулексове судије, међутим, суде само за тешка кривична дела, а албанском суду који функционише по косовским законима, такође, не може да се обрати", каже адвокат Љубомир Пантовић додајући да су овакви случајеви врло чести на северу Косова.

И судије са севера покрајине признају да практично могу да реше само оне случајеве у којима су обе стране заинтересоване за такав исход, што се најчешће дешава код наследства. У супротном, тужени може без икаквих последица да бесконачно одбија да се појави пред судом, јер нема полиције која би спровела налог суда и привела га. „Ако вам, рецимо, неко удари ауто и направи штету од 500 евра коју неће да плати, не можете му ништа", објашњава један од судија. Ови судови сада раде углавном разводе или процесе у којима се тражи накнада штете од државе Србије или предузећа са седиштем на северу Косова или у Србији.

У осталим деловима покрајине где судова у надлежности Министарства правде Србије нема, Срби своја права (а готово сви случајеви се односе на узурпирану имовину) траже пред судовима у надлежности власти у Приштини, а који за решавање спорова у којима Срби туже Албанце нису много заинтересовани. „Ти судови су иначе неефикасни и спори и процеси трају по пет-шест година и кад су оба учесника у парници Албанци. Додатни проблем је и тај што адвокати Албанци не прихватају да заступају Србе јер се плаше да ће имати озбиљних проблема због тога. А и кад се пресуда донесе велико је питање како ће се спровести", објашњава Пантовић.

Застарели судски поступци против странака

Пред прекршајним судовима у Србији против 268 политичких странака био је покренут прекршајни поступак од 2004. године јер нису доставиле ниједан документ о сопственом финансирању, али ниједно суђење није до данас окончано, наводи се у извештају Министарства правде Србије.

Програмски директор „Транспарентоности Србија" Немања Ненадић наводи да су и достављени финансијски извештаји странака непотпуни и да никад нису подвргнути правој контроли, а државни секретар Министарства правде Слободан Хомен сматра да треба донети одредбу да се забрани деловање странкама које нису поднеле уредне финансијске извештаје.

- То да ниједна од 268 странака није кажњена јер није предала финансијски извештај, јасан је показатељ да није било праве контроле финансирања, нити политичке воље да се то уради. У Министарству правде смо закључили да је једини начин да се то промени да се донесе нови закон који би поштовао препоруке Савета Европе, који је тражио извештај и директиве ЕУ. Због тога смо формирали радну групу у којој ће водећу улогу имати Агенција за борбу против корупције. У радној групи ће поред свих скупштинских странака бити укључене и невладине организације, као што су „Транспаретност Србија" и ЦеСИД - каже Хомен.

Немања Ненадић из „Транспарентности Србија" је потврдио да су добили позив за учешће у радној групи и навео да је „потпуно сигурно да има политичке воље да се закон промени, а да ли има воље да се унесу све неопходне промене, то ће се видети". Ђорђе Вуковић из ЦеСИД-а каже да је формирање радне групе само први корак.

Скандал у скупштини: Афера шамар

Новинар листа „Курир" Милан Лађевић оптужио је јуче министра за инфраструктуру Милутина Мркоњића да га је ошамарио усред Скупштине Србије! Према његовим речима, инцидент се догодио непосредно после седнице Одбора за саобраћај када га је министар наводно најпре ударио, а онда и жестоко извређао. Мркоњић, међутим, тврди да новинара није ошамарио већ само „благо помиловао по лицу"!?

Новинар Лађевић у изјави за Прес каже да је шокиран понашањем министра. Он тврди да је Мркоњићу, пре инцидента, само рекао: „Министре, нисте много причали данас".

- Он се само окренуо и из чиста мира ме ошамарио! Био сам шокиран, нисам могао да верујем шта се дешава... Иначе, био сам присутан на седници Одбора, али министра ништа нисам питао... Стварно не знам зашто је тако реаговао - каже Лађевић и најављује да ће данас на конференцији за штампу објавити све детаље инцидента.

Милан Лађевић каже да је после седнице са осталим новинарима пришао Мркоњићу и рекао му:

- Министре, нисте много причали данас...

- Ја сам на почетку рекао све шта сам имао да кажем - одговорио је је Мркоњић и ударио га.

Лађевић му је узвратио речима:

- Министре, ја ћу вам следећи пут узвратити!

После тога, министар се окренуо ка новинару и почео да га вређа:

- Балавче један! Ти ћеш мени да сплеткариш и правиш афере! П...а ти материна!

Један до сведока обрачуна министра Мркоњића са новинаром био је и посланик СНС-а Игор Бечић, иначе члан Одбора за саобраћај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи