Непажња на пругама односи животе

Протеклих седам година, 120 људи изгубило живот прелазећи пругу. Несреће на путним прелазима, у готово 99 одсто случајева изазване због непоштовања саобраћајне сигнализације.

У прошлој години 15 особа је погинуло, а 19 повређено на обележеним и необележеним путним прелазима у Србији, а у протеклих седам година, 120 људи изгубило је живот прелазећи пругу.

Експертска анализа стручњака "Железница Србије" показује да су несреће на путним прелазима, у готово 99 одсто случајева изазвали возачи друмских возила или други учесници у друмском саобраћају, који нису поштовали постављену саобраћајну сигнализацију.

Да би се сви путни прелази у Србији обезбедили савременом сигнално-сигурносном опремом, полубраницима или браницима, потребно је око 350 милиона евра.

Обезбеђивање једног путног прелаза најсавременијом опремом износи око 15 милиона динара, а процедура осим обезбеђивања средстава, укључује техничку и урбанистичку документацију. Зато је то релативно дуготрајан процес.

Део средстава за ову годину доћи ће из донација, кажу у "Железницама Србије". "Добили смо донацију од Владе Чешке за опремање десет путних прелаза", потврдио је директор "Железница" Милован Марковић.

Од 2.374 путна прелаза, 1.900 је, у складу са законском регулативом, обезбеђено знацима друмске сигнализације. Остали путни прелази обезбеђени су савременим сигнално-сигурносним уређајима (рампама).

На половини пруга у Србији, брзина воза је мања од 60 километара на сат, а на око 400 километара пруга у земљи примењује се такозвана "лагана вожња", управо ради очувања безбедности. То је и разлог зашто су возачи непажљиви на прелазима, мислећи да их тако спор воз не може стићи.

Међутим, возу који иде 60 километара на сат потребно је за кочење чак осам фудбалских терена, кажу у "Железници".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 04. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи